Israël-avontuur van Hollandse sekte is voorbij

Heinrich van Geene. Fragment uit een uitzending van de EO. Beeld EO
Heinrich van Geene. Fragment uit een uitzending van de EO.Beeld EO

Ze wachtten op een hemelopname, maar die brak niet aan. Ze trokken naar Israël om daar het einde der tijden te beleven, maar er gebeurde niets. Nu zoekt het Efraïm Genootschap, een sekte rond 'profeet' Heinrich van Geene uit Heinenoord, haar heil in Duitsland.

Robin de Wever

Dat melden familieleden aan RTV Rijnmond. Zij zochten het genootschap onlangs op in Probsteierhagen, een plaats ten noorden van Kiel, nabij de Duitse noordkust. Wat sekteleider Van Geene en zijn volgelingen daar hopen te bereiken is onduidelijk.

Van Geene, die claimt de bijbelse profeet Elia te zijn, wist rond de eeuwwisseling ongeveer 150 Nederlanders en Vlamingen aan zich te binden. Onder de rook van Rotterdam profeteerde hij dat zijn volgelingen, de 'Bruid van Jezus Christus', eind 2001 zouden worden opgenomen in de hemel. Contact met de buitenwereld was voortaan uit den boze. Volgelingen moesten hun banden met vrienden en familie verbreken en hun televisie aan de straat zetten.

Toen de hemelopname uitbleef, keerde een aantal volgers hem de rug toe. Een groep van ongeveer zeven tot vijftien man bleef wel lid. Een jaar later begon Justitie een 'oriënterend onderzoek' omdat leden hun kinderen niet naar school lieten gaan. Dat leidde niet tot vervolging.

In Israël wachten op het einde der tijden
In 2005 werd Van Geene vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van een ex-volgeling. De vrouw had borstkanker en Van Geene zou haar hebben verboden om zich te laten opereren of chemokuren te nemen.

Met de twaalf overgebleven leden reisde Van Geene in 2011 naar Har Adar, een nederzetting vlakbij Jeruzalem. Daar zocht hij volgens familieleden nieuwe volgelingen en werkte hij toe naar een nieuw einde der tijden. Dat zou spoedig aanbreken, al waagde hij zich niet meer aan een precieze voorspelling.

De vlucht naar Israël had mogelijk ook te maken met Van Geenes schulden. Op last van de rechter moet hij ruim 227 duizend euro terugbetalen aan een uittreder die zich opgelicht voelde. De man verkocht ooit zijn woning en bedrijf en gaf de opbrengst aan zijn profeet, in de hoop opgenomen te worden. Na het uitblijven van de hemelopname procedeerde hij met succes tegen Van Geene. De leider heeft zijn kapitaal uitgegeven aan advocaten en het uitgeven van zelfgeschreven boeken. Hij leeft nu van een AOW-uitkering.

'Van zijn profetieën moesten ze niets hebben'
Of de gemeenschap Israëli's heeft weten te overtuigen van haar boodschap is onbekend. In ieder geval wijst niets daarop. Volgens familieleden heeft Van Geene nu geprobeerd om zich aan te sluiten bij een Duits kerkgenootschap. "Hij was bij hen begonnen over zijn profetieën", vertellen twee familieleden aan RTV Rijnmond. "Daar moesten ze niets van hebben."

De huidige leden lijken niet van plan om zich van hun leider af te keren. Akkelien, een jonge vrouw die al dertien jaar lid is van het genootschap, liet eerder deze zomer duidelijk merken dat ze geen contact wil of durft te hebben met haar moeder en zus. Toen die haar in Probsteierhagen tegen het lijf liepen, duurde het 'maar heel kort'. Moeder Wil Visser: "Om tien over half zes kwam Akkelien aanlopen. Ze zag ons, ze keerde om, zette het op een lopen en ze was weg."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden