’Isoleer relschopper vooraf’

Ook gisteren werd nog volop naar sporen gezocht op het strand van Hoek van Holland. (ANP) Beeld ANP
Ook gisteren werd nog volop naar sporen gezocht op het strand van Hoek van Holland. (ANP)Beeld ANP

De schietpartij in Hoek van Holland toont aan dat massale feesten anders moeten worden voorbereid, vinden de politiebonden.

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond (NPB) meent dat de overheid moet zinspelen op maatregelen, voorafgaand aan grote, drukbezochte evenementen.

Potentiële oproerkraaiers, van wie wordt vermoed dat zij een evenement willen bezoeken, moeten op voorhand kunnen worden geweerd, meent Busker.

„Als je de groep in beeld hebt, kun je ook iets tegen zo’n groep doen”, zegt de voorzitter. „Strakker sturen door oproerkraaiers tijdig te isoleren, kan effectief zijn.”

Het rechercheonderzoek op het strand in Hoek van Holland is nog niet afgerond. Vuurwapens zijn niet aangetroffen. Omdat het onderzoek nog gaande is, is onduidelijk of er behalve door de politie ook door een of meerdere bezoekers van het dansfeest is geschoten. De 19-jarige jongen die overleed, stierf door een kogel, maar wie de schutter was, is nog niet bekend.

Rotterdam beschikte in de aanloop naar het feest Sunset Grooves in Hoek van Holland over aanwijzingen dat een groep relschoppers – er zou sprake zijn geweest van zeventig tot tachtig ’hooligans’ – naar het strandfeest zou komen.

Hierop werd besloten het politieteam dat is gespecialiseerd in voetbalvandalisme en van wie de leden de hooligans vaak persoonlijk kennen, naar de badplaats te dirigeren. De betrokken politiemensen werken in burger en zijn omgekeerd veelal bekend bij de hooligans. Uit het onderzoek van de rijksrecherche moet blijken of de groep hooligans direct betrokken was bij de strandrellen.

NPB-voorzitter Busker denkt niet dat de kans op rellen groter is bij gratis toegankelijke feesten dan bij bij evenementen waarvoor het publiek moet betalen. „Oproerkraaiers laten zich niet voor vijf of tien euro aan de kant zetten. Ze komen toch en dat maakt dat je, bij voldoende signalen, meteen met maatregelen moet komen. Ik denk dan niet direct aan een verbod op zo’n evenement. Als je dat doet, laat je je als overheid gijzelen door een kleine groep mensen. Je moet die groep eruit pikken. Maar dan nog blijft overeind dat wanneer mensen rotzooi willen trappen, dat ook gebeurt.”

Ook voorzitter Gerrit van de Kamp van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) vindt dat evenementen als dat in Hoek van Holland mogelijk een andere voorbereiding vragen. „Interessant is om na te gaan hoe een mensenmassa reageert als er flink wordt gedronken en gebruikt. Het kan zijn dat je er op uit komt dat de risico’s onaanvaardbaar hoog zijn en je geen vergunning moet verlenen.”

Lector openbare orde en gevaarbeheersing Otto Adang van de Politieacademie in Apeldoorn noemt risicoanalyse voorafgaand aan een groot evenement essentieel.

Hij vindt dat organisatoren van dergelijke evenementen van tevoren moeten nagaan wat voor mensen er zullen komen. Zij moeten die mensen als het ware ’kennen’ en inspelen op de maatregelen die hun komst vergt.

„Dat betekent niet altijd voorbereiden op het ergste, maar wel, afhankelijk van de inschatting, voorzorgsmaatregelen nemen en verschillende scenario’s klaar hebben liggen”, zegt Adang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden