Isoleer Geert Wilders, maar doe dat samen

Geert Wilders weet met onaanvaardbare kreten kiezers te paaien. Maar macht heeft hij niet, stelt Ton Planken. Behandel hem daar dan ook naar.

TON PLANKENCOMMUNICATIEADVISEURVOORMALIG PARLEMENTAIR REDACTEUR NOS. PLANKEN WAS LID VAN DE COMMISSIE-MEIJERINK en DIE VOOR DE RECHTBANK AMSTERDA...

En weer is het Wilders gelukt: een onaanvaardbare kreet de wereld in gooien en, ongetwijfeld tevreden toezien hoe goedwillende landgenoten in soms overspannen bewoordingen ('Hitler') reageren.

PvdA-leider Samsom ging zelfs de minister-president te lijf, omdat die niet fel genoeg zou hebben gereageerd op Wilders' behoefte Marokkanen het land uit te gooien. Alsof dát helpt.

Waarom gunnen we Wilders toch elke keer weer de vloer ? Met electorale gevolgen. Dat kan anders. Er zijn verscheidene methoden om Wilders' invloed flink af te zwakken.

Gewoon negeren bijvoorbeeld. Dus niet reageren op wat hij ook roept, en wáár hij het ook maar roept: in Kamerdebatten, in tv-debatten, op campagnes, in persconferenties, op Twitter. Laat maar schreeuwen. Als het daarna meteen platvalt omdat niemand reageert, is het beoogde effect al voor een deel weg.

Heus, beste mediamakers, het ís geen nieuws als Wilders weer van een paar zinsnedes bevalt. Hij heeft géén regeringsmacht, noch grip op het beleid, zoals andere oppositiepartijen die wel hebben. Hij heeft geen medestanders in het parlement; hij kan niet eens iets blokkeren. Zelfs in zijn fractie willen ze wel anders: één PVV'er is al weggelopen.

Wilders is dus geen politieke factor van belang. Ken hem dan ook geen gewicht toe en laat die persconferenties van hem maar lopen. Ook als je bang bent dat andere media wel gaan. Je hóeft hem ook niet uit te nodigen voor een tv-debat, hoor. Je hoeft ook niet beledigde allochtonen voor de microfoon te noden om te reageren. Zelfs een kwetsende rapper niet. Dat geeft alleen maar ruis, en speelt Wilders in de kaart.

Een vergelijkbare redenering geldt alle politici die zich nu nog verplicht voelen te reageren als Wilders wederom individuen of groepen op de ziel heeft getrapt. Geachte ministers Rutte, Asscher, Timmermans, fractieleiders Pechtold en Samsom: bespaart u zich liever de moeite.

'Ja maar, die kiezers dan? In de peilingen is de PVV nota bene de grootste partij!'

Zeker, nu nog wel, maar u gelooft toch niet dat als u Wilders een kakofonie van verketteringen toedient, dat kiezers bij hem weghoudt?

En heel andere, tegengestelde, oplossingsrichting is om telkenmale wél te reageren als Polen, Marokkanen of andere bevolkingsgroepen weer eens worden geschoffeerd en weggezet.

Maar doe dat dan gezamenlijk. Vorm voor die situaties in de Tweede Kamer zoveel mogelijk één front tegen Wilders en diens onaanvaardbare gedrag. Dat moet haalbaar zijn, nu we al een gedoogcoalitie hebben van VVD, PvdA, D66, CU en SGP. Ook GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus zullen zich voor deze reacties wel willen aansluiten.

En laat dan bij toerbeurt telkens maar één persoon namens dat totale front reageren. Waardig, weloverwogen, met argumenten, in taal die de potentiële PVV-aanhang kan bevatten. Bewindspersonen kunnen volstaan met verwijzen naar die gezamenlijke verklaring. Ook nuttig voor ons imago in het buitenland.

De gedeelde afkeer van Wilders' uitlatingen bij al die partijen móet een vorm krijgen, een vorm die kiezers verrast en doet beseffen dat de man he-le-maal niets voor hen klaarmaakt. Hamer dát er dan in.

De derde en meest vruchtbare lijn, zeker in combinatie met de vorige, zou kunnen zijn: zoveel mogelijk de voedingsbodem wegnemen die kiezers ertoe brengt Wilders te steunen. Politici kunnen beginnen met onafgebroken aangeven dat de problemen en fenomenen die tot afkeer van de politiek of gebrek aan vertrouwen leiden, niet alleen zullen worden benoemd, maar dat er ook aantoonbaar effectief aan wordt gewerkt. Maak ook duidelijk bij welke onderwerpen directe inspraak van burgers kan en zal worden georganiseerd. Het aantal te bouwen huurwoningen in je stad of wijk bijvoorbeeld, of het aantal koopzondagen, de hoeveelheid blauw in jouw buurt, de thuiszorg.... Zodat burgers nooit meer kunnen zeggen: 'Ze luisteren tóch niet naar ons'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden