Ismee Tames op bijzondere leerstoel 'verzet'

Stichting 1940-1945 heeft bij de Universiteit Utrecht de bijzondere leerstoel 'geschiedenis en betekenis van verzet tegen onderdrukking en vervolging' ingesteld. Ismee Tames wordt de hoogleraar. Zij is directeur onderzoek van het Niod Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

De stichting vierde zaterdag in Amersfoort in aanwezigheid van prinses Beatrix haar zeventigste verjaardag. Stichting 1940-1945 is al tijdens de oorlog ontstaan toen verzetsstrijders van verschillende gezindten besloten om de invalide geworden medestrijders en de gezinnen van de overleden verzetsmensen ook na de bevrijding te blijven ondersteunen. Zij zagen dit als hun 'ereschuld'. Met dat doel werd vlak na de oorlog Stichting 1940-1945 opgericht.

Zeventig jaar later is de Stichting nog steeds actief en helpt zij ook vervolgingsslachtoffers en burger-oorlogsslachtoffers. Maar de groep mensen die gebruikmaakt van de diensten van stichting wordt wel steeds kleiner. Om toch de herinnering levend te houden aan zaken als verzet, vervolging en geweld tegen burgers in de oorlogsjaren, is nu deze bijzondere leerstoel ingesteld. De leerstoel moet wetenschappelijk onderzoek op dit gebied stimuleren en het maatschappelijk bewustzijn over vervolging en verzet versterken.

Bij het Niod werkte Ismee Tames (1976) aan verschillende projecten en programma's waarin de oorlogservaring en de langetermijneffecten daarvan centraal stonden. Tames' voornaamste velden van interesse zijn de gevolgen van oorlog en bezetting voor samenlevingen, de ervaring van oorlog, processen van in- en uitsluiting en gedrag en keuzes van mensen in tijden van oorlog. Zij scheef studies als 'Besmette Jeugd' (2009) en 'Doorn in het vlees' (2013).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden