Ismail Hania

(\N) Beeld
(\N)

Ismail Hania (ook wel Haniya, Haniyeh) is de huidige premier van het Hamasbestuur in Gaza. Hij was jarenlang de man op de achtergrond, de man die de verlamde sjeik Ahmed Jassin, de geestelijk leider van Hamas, in en uit zijn rolstoel hielp, die de afspraken regelde en de bezoekers wegstuurde als het tijd voor het gebed was, of als Jassin te moe was om verder te praten. Zijn huidige leidersrol heeft hij in meerdere opzichten te danken aan Israël, dat Jassin uit de weg ruimde en vervolgens ook diens opvolgers liquideerde.

Hania, de vertrouweling van Jassin, behoorde plots tot de leiders van Hamas. Toch was het nog een verrassing toen hij naar voren werd geschoven om de Hamaslijst bij de verkiezingen in 2006 aan te voeren. Zelf was hij waarschijnlijk niet minder verrast toen hij die verkiezingen won en de eerste Hamaspremier werd. Over zijn invloed zijn de meningen verdeeld. De in ballingschap (Syrië) levende Khaled Masjaal beschouwt zichzelf als de politiek leider van de islamitische beweging. En ook in de Gazastrook zelf zijn er Hamasleiders die mogelijk meer invloed hebben. Daarnaast bestaat er ook een raad van wijzen die achter de schermen opereert en toeziet op het bewaren van de leer. Populair is Hania wel, zeker in Gaza, waar hij in 1962 het levenslicht zag, in het vluchtelingenkamp Sjati. Zijn ouders waren in 1948 vanuit wat nu Israël is, gevlucht. Ismail Hania (1963) studeerde Arabische literatuur aan de Islamitische Universiteit van Gaza en raakte betrokken bij de islamitische beweging. Hij was amper afgestudeerd toen in 1987 de intifada uitbrak.

Tot drie keer zette Israël hem gevangen. Zijn echte scholing kreeg hij toen Israël hem in 1992 met zo’n vierhonderd Hamasleden en andere activisten naar Libanon verbande. Later vertelden ze hoe ze daar een hechte groep waren geworden en ’onderricht’ hadden gekregen in guerrillatactieken.

Toch zou Ismail Hania nog tot de pragmatici binnen de beweging horen. Hij heeft in het verleden in privégesprekken meer dan eens te kennen gegeven onder bepaalde voorwaarden een dialoog met Israël niet uit te sluiten. Het is een standpunt dat hij als premier niet in het openbaar verkondigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden