Islamwijzer wil zoekende moslims meer dan één richting wijzen

Internet is voor jonge moslims het belangrijkste medium om informatie te verzamelen en kritiek te spuien. Vanaf vrijdag kan dat ook op de website IslamWijzer.nl. „We willen ze leren kritisch om te gaan met wat ze zien, voelen en lezen. Maar niet te braaf. Anders surfen ze verder."

Waar andere sites synoniem zijn voor scheldkanonnades wil IslamWijzer verdieping brengen. „Jonge moslims worden bestookt met simpele slogans die ze makkelijk kunnen onthouden en doorgeven. Allah lijkt de oplossing voor alles. Jami moet dood volgens de koran? Maar waar staat dat dan? Misschien dat Allah afvalligen in het hiernamaals zal straffen, maar er staat nergens dat we Jami in het 'hiernumaals' op zijn lazer moeten geven. Daar zullen we zoekende moslims de teksten voor aanleveren”, aldus Albert Benschop, de projectleider van de groep die de site ontwikkelde in opdracht van SMN, Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland èn het IOT Inspraakorgaan Turken.

„Sites als maroc.nl, marokko.nl en hababam.nl zijn belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van jonge moslims. Daar kan geen ouder, geen moskee of leraar tegenop. Op die sites lees je de problemen, je voelt dat sommige jongeren geen kant meer op kunnen, dat ze geen democratische uitingsvorm meer zien om iets met hun onvrede te doen. Dan zie je ze soms opschuiven richting jihad”, aldus Benschop. „Als je daar zicht op hebt, kun je ook proberen ze weer terug te schuiven.”

De IslamWijzer gaat wijzen, maar niet in één richting. Moslims moeten ook kritisch naar zichzelf kijken, zeggen Habib El Kaddouri (SMN) en Benschop. „De islamitische traditie wordt door veel niet-moslims gelijkgesteld met achterlijkheid, geloofsfanatisme en gewelddadigheid. Die beelden zijn niet uit de lucht komen vallen of door anti-islamieten of afvalligen uit de duim gezogen”, staat in de redactieverklaring van de IslamWijzer. „Ze zijn ook niet in de wereld gebracht door aartsconservatieve Amerikaanse presidenten of sensatiebeluste media. De angstbeelden over de islam zijn vooral in het leven geroepen door kleine groepjes fanatieke jongeren die op eigen houtje een ’radicale’ islam uitdragen die daadwerkelijk primitief, intolerant, dictatoriaal en gewelddadig is. Dat is de ’islam’ van Mohammed B. en Samir A, de zelfbenoemde plaatsvervangers van Allah op aarde zijn wars van democratie. Zij schreeuwen van de minaretten dat er geen andere god is dan Allah, maar zij proberen zelf voor God te spelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden