Islamwijzer wil verdieping brengen

De nieuwe website IslamWijzer.nl wil verdieping in het debat aanbrengen. „We moeten niet met modder gaan teruggooien naar Wilders.”

Rob Pietersen

Internet is voor jonge moslims het belangrijkste medium om informatie te verzamelen en kritiek te spuien. Vanaf vanavond kan dat ook op de website IslamWijzer.nl. „We willen ze leren kritisch om te gaan met wat ze zien, voelen en lezen. Maar niet te braaf. Anders surfen ze verder”, zegt Albert Benschop, de projectleider van de groep die de site ontwikkelde in opdracht van SMN, Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland én het IOT Inspraakorgaan Turken.

Waar andere sites synoniem zijn voor scheldkanonnades wil IslamWijzer verdieping brengen. „Jonge moslims worden bestookt met simpele slogans die ze makkelijk kunnen onthouden en doorgeven. Allah lijkt de oplossing voor alles. Jami moet dood volgens de Koran? Maar waar staat dat dan? Misschien dat Allah afvalligen in het hiernamaals zal straffen, maar er staat nergens dat we Jami in het hiernumaals op zijn lazer moeten geven. Daar zullen we zoekende moslims de teksten voor aanleveren.”

Albert Benschop, de internetgoeroe van de Universiteit van Amsterdam, bestudeerde na de moord op Theo van Gogh een jaar lang de relatie tussen terreur en internet. De fora voelen voor een terrorist als een boerka: het biedt ze bescherming, ze blijven anoniem. Er woedde een virtuele burgeroorlog, zei Benschop.

„Sites als maroc.nl, marokko.nl en hababam.nl zijn belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van jonge moslims. Daar kan geen ouder, geen moskee of leraar tegenop. Daar lees je de problemen, je voelt dat sommige jongeren geen kant meer op kunnen, dat ze geen democratische uitingsvorm meer zien om iets met hun onvrede te doen. Dan zie je ze soms opschuiven richting djihad”, aldus Benschop. „Als je daar zicht op hebt, kun je ook proberen ze weer terug te schuiven.”

„Moslims hebben soms alle reden kwaad te zijn. IslamWijzer moet aanhaken op dat sentiment, omdat je de signalen serieus moet nemen. Je moet niet zeggen: je mag niet radicaal zijn. Met zo’n appèl kom je nergens.”

„Jonge moslims zijn op zoek naar hun eigen geloof binnen de context van de Nederlandse gemeenschap. Geef ze de tijd”, zegt Habib El Kaddouri, beleidsmedewerker van SMN. „De meesten zijn slim genoeg een oud boek naar een nieuwe samenleving te vertalen. Maar Nederland is ongeduldig, de ruimte ontbreekt. Wij willen die jongeren helpen.”

„De moeizame bespreekbaarheid van homoseksualiteit in de islamitische gemeenschap: ook daar gaan we op onze site op in”, vertelt El Kaddouri verder. „Laten we homo’s als bondgenoten zien. Het is ook een minderheid, ze worden gediscrimineerd, voelen ook dat ze niet overal worden geaccepteerd. Met zo’n verhaal haal je de spanning weg.”

Benschop en El Kaddouri hopen naast bekendere namen als Esma Choho, Rasit Bal, Mohammed Cheppih en Ali Eddaoui, nieuwe woordvoerders voor het nationale integratiedebat te kunnen leveren.

Ze kijken daarvoor naar imams in opleiding, naar afgestudeerde allochtone sociologen en pedagogen. „Daar moeten onze schrijvers bij zitten. Jonge mensen die de sitebezoekers willen helpen de koran te doorgronden, die met de goede antwoorden op moeilijke vraagstukken komen.”

Het wordt tijd dat de discussie niveau krijgt, zeggen de mensen achter de nieuwe site. „We moeten niet met modder gaan teruggooien naar Wilders, bij ons niet alleen de anti-Verdonk-riedels, geen popie-jopie-taal of botte bijl.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden