Islampartij gaat voor de winst

Marokkanen vandaag naar de stembus, maar hoeveel gaan er?

ELLEN VAN DE BOVENKAMP | RABAT

Mag er over een tijdje geen alcohol meer geserveerd worden in restaurants? Worden vrouwen straks verplicht een hoofddoek te dragen? De groeiende populariteit van de islamo-democratische partij PJD wordt door sommige Marokkanen met argusogen bekeken. Maar de partij is zo populair dat zij een gerede kans maakt om vandaag de verkiezingen te winnen.

Omdat de partij pas sinds het einde van de jaren negentig bestaat en tot nu toe alleen in de oppositie heeft gezeten, wordt zij niet geassocieerd met de corruptie en belangenverstrengeling die de meeste andere partijen kenmerken. PJD-leider Abdelilah Benkirane is "de enige die je kunt vertrouwen", zegt Lahcen, student economie in Rabat. Maar studente communicatie Ilham moet niets van de PJD hebben: "Ze komen misschien niet altijd zo duidelijk voor hun ideeën uit, maar kijk als ze straks aan de macht zijn. Als alcoholvergunningen worden ingetrokken, gaat het nog slechter met het toerisme dan nu. Natuurlijk ben ik moslim, maar geloof is iets persoonlijks, en de politiek moet daarbuiten blijven."

Toch is Ilham niet van plan om te gaan stemmen. "Uiteindelijk zal er na de verkiezingen niet veel veranderen. De koning heeft meer macht gegeven aan het parlement, maar hij blijft de enige die serieus bezig is en ervoor zorgt dat Marokko zich ontwikkelt."

Haar vriend Redouane vindt juist dat koning Mohammed de Zesde hulp nodig heeft bij de uitvoering van zijn plannen en zou graag zien dat hij door capabele ministers wordt bijgestaan. Redouane zegt op de liberaal Salahedine Mezouar te gaan stemmen.

"Mezouar heeft ervaring in het zakenleven en als minister van financiën heeft hij het overzicht over de economische situatie. Hij is zakelijk ingesteld en hangt geen ideologie aan."

Mezouar is lijsttrekker van de liberale partij RNI. De snelle technocraat is altijd strak in het pak gestoken. Hij vertegenwoordigt de Franstalige elite die in de mondaine hoofdstad Rabat en zakencentrum Casablanca de dienst uitmaakt, en is een echte strateeg. Een debat over het begrotingstekort dat heel netelig had kunnen worden, wist hij handig te omzeilen door de presentatie van de begroting voor 2011 uit te stellen.

Zijn concurrent Benkirane van de islamo-democraten hoopt binnenkort mee te kunnen regeren, maar zit nu nog in de oppositie. Benkirane - gezet postuur, volle baard en meestal een brede grijns of juist frons op zijn gezicht - is veel meer een man van het volk. In debatten kan hij emotioneel worden en zijn tegenstander fel van repliek dienen in duidelijk, niet altijd even chique Arabisch. Benkirane is recht voor zijn raap, waardoor hij soms mensen tegen zich in het harnas jaagt. Maar juist omdat hij gewoon zijn ongezouten mening geeft, geloven mensen hem. En geloofwaardigheid is nu meer dan ooit belangrijk voor politici.

Bij vorige verkiezingen nam slechts een op de vier kiesgerechtigde Marokkanen de moeite om naar de stembus te gaan. Uiteindelijk is het dus niet zozeer de vraag hoeveel stemmen Benkirane of Mezouar zullen krijgen, maar hoeveel stemmen er worden uitgebracht. De opkomst zal laten zien of de politieke hervormingen die de koning heeft doorgevoerd het vertrouwen in de politiek heeft teruggebracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden