Islamoloog Ramadan opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik

Tariq Ramadan op een archieffoto. Beeld AFP
Tariq Ramadan op een archieffoto.Beeld AFP

Meer vrouwen melden zich met klachten over de islamdeskundige Tariq Ramadan. Hij zou ze verkracht hebben.

De Zwitserse islamdeskundige Tariq Ramadan (55) raakt steeds verder in opspraak. Vorige maand klaagden twee Françaises hem al aan omdat hij hen seksueel zou hebben misbruikt. Dit weekeinde klonken er nieuwe beschuldigingen van vier Zwitserse oud-leerlingen. Ramadan gaf hen ooit les op een middelbare school in zijn geboortestad Genève. De meisjes waren destijds 14 tot 18 jaar oud.

De leerlingen, nu volwassen vrouwen, doen hun verhaal anoniem in de Zwitserse kranten 24 Heures en La Tribune de Genève. Ze zaten in de jaren ’80 en ’90 in Ramadans klas. De jongste van 14 vertelt hoe hij haar wilde verleiden tot seks door aanraking en verbale manipulatie. Het meisje doorzag dat naar eigen zeggen en weigerde, waarna hij haar zou hebben uitgescholden.

Bij de andere drie had Ramadan meer succes. Een van hen (15) verkrachtte hij tot drie keer toe in zijn auto, zo stelt ze. Ze stemde toe, maar onder psychische druk, bovendien was ze minderjarig. Het volgende meisje (18) zwichtte ook onder de intimidatie van de charismatische Ramadan. Aan de gewelddadige seks hield ze blauwe plekken over. Het laatste meisje (18) zegt door de islamoloog te zijn gemanipuleerd en ‘afhankelijk’ gemaakt. Zodra ze ‘in zijn macht’ verkeerde, zou hij ettelijke keren seks met haar hebben gehad. Al deze zaken zijn inmiddels verjaard.

Tuchtiging

Op Twitter ontkende Ramadan alle beschuldigingen. Hij wil een klacht indienen wegens smaad. Zijn broer Hani Ramadan, directeur van de moskee ‘Centre Islamique de Genève’ die wordt gerund door leden van de Ramadan-familie, reageerde zaterdag al fel op de beschuldigingen.

In een preek op internet waarschuwde hij dat er ‘een vreselijke tuchtiging’ dreigt voor hen die zeggen dat ze zijn misbruikt zonder dat ze vier ooggetuigen kunnen aanwijzen.

Tariq Ramadan zelf, een begaafd redenaar, werkt als hoogleraar hedendaagse islamstudies aan de universiteit van Oxford. Zijn opa van moederskant, de Egyptenaar Hassan al-Banna, richtte in 1928 de Moslimbroeders op. Deze politieke organisatie radicaliseerde, waarna al-Banna in 1949 werd vermoord. Zijn dochter en haar man – Tariqs ouders – vluchtten in de jaren ’50 naar Zwitserland.

Gasthoogleraar

Ramadan is veel verhuisd en woonde ook kort in Nederland. In 2007 was hij gasthoogleraar aan de Erasmus-universiteit en integratieadviseur bij de gemeente Rotterdam. Ramadan zou met twee monden spreken: als gematigd moslim voor een westers publiek, en als fundamentalist voor islamitische toehoorders. Die twijfel en zijn medewerking aan een Iraanse tv-zender, maakten dat de gemeente Rotterdam hem in 2009 ontsloeg.

Er lopen nu twee rechtszaken van de Franse vrouwen tegen Ramadan. De eerste is van de schrijfster Henda Ayari, een voormalig salafiste die ooit in de ban was van de geleerde. Zij beweert dat Ramadan haar in 2012 heeft misbruikt op zijn hotelkamer.

De tweede aanklaagster, een gehandicapte vrouw, zegt dat Ramadan haar in 2009 in Lyon heeft verkracht. Beiden liegen, aldus Ramadan. Hij spreekt van een ‘lastercampagne’ die zou zijn georkestreerd door zijn vijanden.

Doodsbedreigingen

Bij het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo is opnieuw een golf doodsbedreigingen binnengestroomd. Aanleiding was de voorpagina van vorige week. Daarop stond Tariq Ramadan getekend met een pantalon die uitpuilde door een enorme erectie. ‘Ik ben de zesde zuil van de islam’, luidde de tekst. De islam kent officieel maar vijf zuilen, maar sommige radicale lieden voegen de jihad als zesde toe. ­Ramadan is populair in conservatief-islamitische kringen. Na de bloedige aanslag die in 2015 op de redactie werd gepleegd, opgeëist door Al-Qaida, zijn de bedreigingen nooit helemaal weggeweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden