Islamofobie is veel ouder dan Bruckner beweerde

Taalvragen van lezers:

925 De Franse essayist Pascal Bruck-ner zei onlangs in Letter&Geest dat "het begrip 'islamofobie' gelanceerd werd door wijlen de Iraanse ayatollah Khomeini". Is het zo recent?

Nee. Het begrip moet al vele eeuwen oud zijn. Het wóórd voor 'vrees voor of afschuw van de islam en moslims' lijkt meer dan een eeuw geleden gemunt te zijn, en wel onder etnologisch onderlegde bestuursambtenaren in Frans Afrika. Een van hen, Maurice Defosse, schreef in 1910: "Wat er ook gezegd wordt door hen voor wie de islamofobie (Frans islamophobie) een uitgangspunt van het (...) bestuur is, Frankrijk heeft van de moslims in West-Afrika evenmin iets te vrezen als van de niet-moslims". Nederlanders kunnen het woord ook aan het Engelse islamophobia ontleend hebben. De 'Oxford English Dictionary' geeft als vroegste datum 1923, toen het voorkwam in de recensie van een Franse studie. De recensent had het vermoedelijk gevormd naar Frans voorbeeld.

926 Steeds vaker wordt 'richting' als voorzetsel gebruikt. Laatst in Trouw: 'Asielbeleid beweegt zich richting een kritiek punt'. Waarom niet 'naar ...'?

Dit gebruik is tegenwoordig passabel (het kan ermee door), maar mijns inziens inderdaad niet verkieslijk. Passabel omdat woordenboeken het zonder kritiek registreren: een gebaar richting de kiezer (Van Dale's 'Groot woordenboek hedendaags Nederlands'). Onverkieslijk omdat naar dezelfde functie al uitstekend vervult. Alleen in een zin als we voeren richting Spanje maar strandden al bij Cadzand-Bad is er voor richting veel te zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden