Islamles leert moslimscholen dat er ook andere religies zijn

Godsdienstleraren op basisscholen in Nederland kunnen sinds gisteren gebruik maken van een officieel lespakket over de islam. Op basisschool As-Soeffah in de Amsterdamse Bijlmer presenteerde de Islamitische Scholen Bestuurs Organisatie (ISBO) onder de titel Bismallah! (’ik begin met de naam van Allah’) de Methode Islamitisch Godsdienstonderwijs.

ISBO heeft de lesmethode de afgelopen jaren ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Leerplanontwikkeling SLO. Vooral islamitische scholen gebruiken het materiaal, maar het is ook bestemd voor het openbaar primair onderwijs.

Het is voor het eerst in Nederland dat er een officiële lesmethode bestaat voor islamitisch godsdienstonderwijs. In het verleden stelden godsdienstleraren hun eigen lesmateriaal samen, dat vaak werd beïnvloed door religieuze organisaties.

De toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD) uitte in 2002 haar zorgen over de invloed van fundamentalistische moslimorganisaties bij sommige scholen. Naar aanleiding daarvan drong toenmalig minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) er op aan dat er een gemeenschappelijke lesmethode zou komen.

Het nieuwe Nederlandstalige materiaal bestaat uit vier delen met lessen voor de groepen een tot en met acht. Het is volgens de ISBO toegesneden op de Nederlandse samenleving. „Het is gericht op integratie”, aldus tijdelijk directeur Yassin Hartog. „De waarden en normen die worden overgedragen, komen overeen met die van de Nederlandse rechtsstaat.” De lesmethode leert kinderen het exclusiviteitsdenken tegen te gaan. „Het geeft inzicht in de plaats van de islam tussen andere godsdiensten.”

De boekjes bevatten informatie over de profeet Mohammed, het zijn van een goede moslim en regels en gebruiken, zoals de hadj-bedevaart, de ramadan en het dragen van een hoofddoekje. „We zeggen niet: alle mensen moeten een hoofddoek dragen”, aldus Hartog. „We vertellen dat moslimmeisjes een hoofddoek dragen, maar dat ze er ook voor kunnen kiezen dat niet te doen.”

De ISBO werkt aan een vervolgmethode waarin ook seksualiteit en homoseksualiteit ter sprake komt. Alle 42 scholen die zijn aangesloten bij de ISBO en vier andere islamistische scholen maken gebruik van het materiaal. Openbare basisscholen kunnen het aanvragen als de ouders dat wensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden