Islamitische wereld gematigd positief

Een Indonesische jongen reageert etnhousiast op de verkiezing van Obama. (AP) Beeld
Een Indonesische jongen reageert etnhousiast op de verkiezing van Obama. (AP)

De overwinning van Obama is in de islamitische wereld overwegend positief ontvangen. Al zijn er ook critici die denken dat het Amerikaanse buitenlands beleid niet wezenlijk zal veranderen.

Van onze internetredactie

De meest gevatte reactie op de winst van Obama kwam ongetwijfeld op naam van de Indonesische president Yudhoyono. Hij sprak de hoop uit dat Obama alles in het werk zal stellen om de financiële crisis het hoofd te bieden. En voegde daar fijntjes aan toe: "Vooral omdat de crisis in gang werd gezet door de financiële omstandigheden in de VS."

Lovender liet de Afghaanse president Karzai zich uit. Hij prees de Amerikanen om hun "grootse beslissing" en voor het feit dat ras en afkomst klaarblijkelijk geen rol hadden gespeeld bij de verkiezing. Abdulli Yusuf Ahmed, de president van de Somalische overgangsregering zei te hopen dat Obama het '"eindeloze conflict" in zijn land zal helpen beslechten. "Dit was een historische verkiezing, waarbij een echte leider werd gekozen."

De Pakistaanse premier Gilani hield zich op de vlakte met de opmerking dat hij verwacht dat de nieuwe Amerikaanse president door zal gaan met het bevorderen van vrede en stabiliteit in de regio.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas riep Obama op om vaart te maken met het zoeken van een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict en vrede in het Midden-Oosten tot een van zijn prioriteiten te maken. Een woordvoerder van Hamas sloeg een hardere toon aan en verklaarde dat de nieuwe Amerikaanse leider moet leren van de fouten uit het verleden, die "Afghanistan, Irak, Libanon en Palestina hebben vernietigd".

De Irakese regering verwacht geen overhaaste terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak nu Obama het stokje gaat overnemen van Bush. "Wat Irak betreft verwacht ik geen snelle veranderingen", liet de minister van buitenlandse zaken Zebari weten. Er zal geen ogenblikkelijke terugtrekking zijn omdat er voor iedereen veel op het spel staat." Ook de gouverneur van Basra verwacht geen grote veranderingen: "Het Amerikaanse buitenlands beleid verschilt niet veel per regering." Volgens een woordvoeder is de Koerdische Democratische Partij in Irak zeer ingenomen met de verkiezing van Obama. "Obama is van Afrikaanse komaf en zou daardoor dichter bij de hoop en realiteit van het Koerdische volk kunnen staan."

In Iran werd de overwinning van Obama geïnterpreteerd als het bewijs dat de Amerikanen genoeg hebben van het beleid van George W. Bush. Het Iraanse persbureau IRNA citeerde het vooraanstaande Iraanse parlementslid Gholam Ali Haddad Adel dat "Amerikanen geen andere keuze hebben dan hun beleid te veranderen om zo uit het moeras te komen dat Bush voor hen heeft gemaakt."

De verdeelde reacties van de regeringsleiders werden ook weerspiegeld in de meningen van bezoekers van Arabische nieuwssites. Zo schreef Kareem uit de Verenigde Arabische Emiraten op de site van Gulf News: "Ik vind dat de Afro-Amerikanen veel hebben bijgedragen gedurende de Amerikaanse geschiedenis. Ze waren er vanaf het begin en het is hoog tijd dat een Afro-Amerikaan president werd." Zijn landgenoot Charlie is minder enthousiast: "Ik vond Obama aardig, tot hij zijn voornemen bekend maakte om Jeruzalem tot de hoofdstad van Israël te maken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden