Islamitische Universiteit mag tekeer gaan tegen 'goddelozen'

Ahmed Akgündüz in een uitzending van een Turks televisieprogramma. Beeld TVnet
Ahmed Akgündüz in een uitzending van een Turks televisieprogramma.Beeld TVnet

De uitspraken die de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam (IUR) deed over niet-moslims zijn niet strafbaar. Ze vallen onder de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Robin de Wever

Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. Rector Ahmed Akgündüz raakte in oktober in opspraak omdat hij op zijn blog tegenstanders van premier Erdogan 'goddelozen' en vijanden van 'religie en vaderland' noemde. De IUR (geen echte universiteit maar een aanbieder van HBO-opleidingen) liet daarop weten dat ze volledig achter de uitspraken stond.

In een ander artikel waarschuwde hij voor alevieten, leden van een islamitische minderheidsstroming. Akgündüz stelde dat zij geen moslims zijn en dat rechtgeaarde gelovigen contact met hen moeten vermijden: 'wat zij slachten kan men niet eten, en onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven'.

Hij raakte daarmee het zere been van de Nederlandse alevitische koepelorganisatie HAKDER. Die noemde de uitspraken zeer verontrustend en deed aangifte van belediging, smaad en het aanzetten tot haat.

'Uitspraken gedaan in theologische context'
Volgens het OM is daar geen sprake van. 'De uitspraken moeten worden gezien in het licht van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst', meldt een woordvoerder. 'Ze zijn mogelijk kwetsend, maar als ze worden gedaan in de context van de geloofsopvatting van in dit geval de rector, dan ontneemt dat een eventueel beledigend karakter.'

De Islamitische Universiteit is onderdeel van Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken. Vorig jaar werden de opleidingen tot imam en islamitisch geestelijk verzorger erkend als HBO-opleidingen.

VVD: rector legitimeerde geweld
De VVD pleitte in januari al voor intrekking van die accreditaties. In Trouw wees VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg erop dat Akgündüz instemmend een invloedrijke geestelijke had geciteerd die waarschuwde voor 'zij die van het rechte pad zijn afgeweken'. Moslims hadden volgens die geestelijke de plicht om 'alle negatieve krachten te verijdelen'. Dat streven noopte hen soms tot 'ongunstige daden'. Duisenberg: 'Dit kan je interpreteren als dat je geweld mag gebruiken.'

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) liet daarop weten dat ze geen klachten heeft ontvangen over het onderwijs, maar dat ze de IUR wel kritisch tegen het licht gaat houden. Eventuele intrekking van de accreditatie hoeft niet te leiden tot een sluiting, maar betekent wel dat studenten geen studiefinanciering krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden