Islamitische terreur ontwricht Kenia

Honderden leerkrachten in het noorden staken uit angst voor aanslagen en eisen overplaatsing naar veiliger gebied

Kenia raakt maatschappelijk ontwricht door de terreur van de radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab. Vooral christenen zijn bang om doelwit te worden van aanslagen door de beweging die opereert vanuit het aangrenzende Somalië.

In de grensstreek durven 700 leerkrachten niet meer naar hun werk te gaan. De docenten aan de staatsscholen - veelal christenen uit het zuiden - eisten overplaatsing naar veiliger gebieden, waarop ze ontslagen werden. Ook christelijke verpleegkundigen, artsen en buschauffeurs vertrekken uit het gevaarlijke noorden.

Vooral in en rond de stadjes Garissa, Mandera en Wajir worden regelmatig aanslagen gepleegd. Daarbij zijn vorig jaar zo'n honderd mensen omgekomen, onder wie 29 leerkrachten. Alleen al twintig docenten werden gedood toen strijders van Al-Shabaab in november een bus overvielen in de regio en alle niet-islamitische passagiers vermoordden.

Om hun eis tot overplaatsing kracht bij te zetten, hebben honderden stakende leerkrachten hun tenten opgeslagen bij de poorten van het ministerie van onderwijs in de hoofdstad Nairobi. Een van hen is John Nyongesa, leraar op de Takaba middelbare school in Mandera. "Dit heeft niets met politiek te maken of een salarisverhoging. Dit is voor mij een kwestie van leven en dood".

Tienduizenden leerlingen in het noordoosten zijn de dupe van de actie van de leerkrachten. "Wij zitten duimen te draaien. Een handjevol docenten, afkomstig uit de regio, werkt nog wel. Scholieren in de rest van het land hebben gewoon les en dat betekent dat straks onze schoolresultaten minder goed zijn", laat Mohamed Abdi uit de vierde klas van de Wajir middelbare school per telefoon weten. Het noordoosten van Kenia wordt voornamelijk bevolkt door etnische Somaliërs.

De stakende leerkrachten zijn voornamelijk christenen uit andere delen van het land. Ze voelen zich meer het doelwit van Al-Shabaab vanwege hun geloof en klagen ook over religieuze en etnische intolerantie van de lokale bevolking. Er zijn berichten over leerlingen die docenten in elkaar slaan uit frustratie over het hardhandige optreden van leger en politie na aanslagen van Al-Shabaab. Dan worden grote groepen bewoners, voornamelijk moslims, opgepakt en zonder aanklacht of proces een tijd lang vastgehouden.

Parlementslid Abdillahi Dhiriye uit Wajir weigert te geloven dat leerlingen hun docenten soms een pak slaag geven. Ook vindt hij dat de leerkrachten de situatie in het noordoosten overdrijven.

"Ze willen niet terug naar hun scholen omdat ze gewoon geen zin hebben om in toch al gemarginaliseerde gebieden les te geven. Het zijn moeilijke omstandigheden om in te werken". Het ministerie van onderwijs dreigt de stakers met ontslag en zegt de docenten niet naar andere gebieden te kunnen overplaatsen omdat er een gebrek is aan leerkrachten oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten.

De aanslagen hebben gezorgd voor een ware exodus van ook andere beroepsgroepen zoals medisch personeel. Niet-moslim vrachtwagen- en buschauffeurs weigeren ritten naar de regio. Het terrorisme heeft ook potentiële vakantiegangers buiten de Keniaanse deur gehouden. Toerisme is een van de belangrijkste sectoren voor inkomsten in buitenlandse valuta. Het aantal bezoekers is met zo'n 30 procent gedaald. Een fors deel van de bijna één miljoen mensen die werken in het toerisme en aanverwante sectoren zijn ontslagen.

Al-Shabaab richt haar acties sinds 2011 steeds meer op Kenia nadat militairen de grens overtrokken om de regering in Somalië te helpen in de strijd tegen de beweging. De ergste aanval vond 1,5 jaar geleden plaats toen 67 mensen werden gedood in een winkelcentrum in Nairobi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden