Islamitische stichting daagt ouders om kritiek op 'Gülenscholen'

Bij basisschool de Witte Tulp in Amsterdam zijn tientallen leerlingen weggehaald omdat de school wordt geassocieerd met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Beeld anp
Bij basisschool de Witte Tulp in Amsterdam zijn tientallen leerlingen weggehaald omdat de school wordt geassocieerd met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.Beeld anp

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (Sioz) sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gülen-basisschool De Roos. Sioz eist dat de ouders hier per direct mee stoppen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd, blijkt uit gegevens van de rechtbank in Haarlem.

Redactie

De stichting heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend. Die worden er op sociale media van beticht 'Gülenscholen' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. Sioz eist dat alle WhatsAppgroepen, Facebookgroepen en andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. Daarnaast wil de onderwijsinstelling dat de rechter de ouders een dwangsom oplegt.

Eerder werd bekend dat veel ouders hun kinderen van vermeende 'Gülenscholen' hebben afgehaald. Bij de islamitische basisschool De Roos in Zaandam zijn 120 kinderen uitgeschreven. Voor de schoolvakantie telde deze school 403 leerlingen. Volgens de gemeente is het 'overgrote deel' van die kinderen van Turkse afkomst.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije. Sindsdien is een grimmige sfeer ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en die van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt Gülen achter de coup te zitten.

De zaak dient vrijdag om 13.30 uur in Haarlem.

Wie is Fethullah Gülen, de 'islamitische schaakspeler' die vanuit de Verenigde Staten nog zo'n invloed zou kunnen uitoefenen in Turkije? Lees hier zijn profiel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden