Islamitische school krijgt geen geld van Dekker

LAURA VAN BAARS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

De oprichters van een islamitische middelbare school in Amsterdam, Sio, krijgen definitief geen geld van staatssecretaris Sander Dekker. Sio ging in bezwaar tegen de weigering van Dekker om de school te financieren. Reden voor die weigering was dat het bestuurslid Abderazak Khoulani in 2014 op Facebook zijn steun aan IS betuigde.

De staatssecretaris betwijfelt nog steeds of de stichting Sio, die naar Dekkers inzicht onvoldoende afstand nam van Khoulani, goed burgerschapsonderwijs kan geven. Dit is een van de belangrijkste criteria van de Onderwijsinspectie. Hij stelde Sio hier gistermiddag van op de hoogte, de officiële brief volgt vandaag. Sio kon gisteren nog niet om een reactie worden gevraagd.

Juridisch is het de vraag of het niet vervullen van de 'burgerschapsplicht' een reden kan zijn om een school niet te financieren. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. "Met de toekomst van jongeren in Amsterdam mag ik geen risico nemen", schreef Dekker eerder aan de Tweede Kamer. Die redenering staat volgens zijn woordvoerder nog steeds. Dekker wil radicalisering in de stad tegengaan en integratie bevorderen. Sio zou dat in de weg staan.

Het ministerie ziet een eventuele rechtszaak over de financiering met belangstelling tegemoet. Als er nog geen islamitische school bestaat in een regio waar genoeg leerlingen te vinden zijn, moet die op basis van de vrijheid van onderwijs gesticht kunnen worden. De laatste islamitische middelbare school in Amsterdam (Ica) werd in 2011 gesloten vanwege de slechte onderwijskwaliteit en een leerlingentekort. Bestuurders van Ica richtten vervolgens Sio op.

De gemeente Amsterdam houdt er nog steeds rekening mee dat de school er kan komen. De Raad van State droeg Amsterdam op om huisvesting voor te bereiden na een klacht van Sio. In ieder geval is met de weigering van Dekker de komst van de school wederom vertraagd. Dekkers woordvoerder sluit niet uit dat de wet herzien wordt als de rechter Sio in het gelijk stelt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden