Islamitische school kan juist helpen bij integratie

DEN HAAG - Premier Balkenende concludeert te vroeg dat islamitische scholen de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving in de weg staan. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid kunnen zij net als scholen op openbare of christelijke grondslag, een voorname rol spelen in de overdracht van waarden en normen.

De WRR concludeert dat in het gisteren verschenen rapport Waarden, normen en de last van het gedrag. Op verzoek van premier Balkenende geeft de raad adviezen hoe het kabinet een waarden- en normenbeleid kan voeren.

WRR-lid prof. Kees Schuyt, schrijver van het rapport, keerde zich bij de presentatie tegen de opvatting van Balkenende dat eigen scholen en organisaties van moslims 'een gevangenis van achterstand' kunnen zijn. Met die uitspraak nam de premier onlangs, op het CDA-congres, afstand van het idee dat een eigen zuil moslims in Nederland zal helpen bij hun integratie.

Schuyt zei dat het te vroeg is om zuilvorming in islamitische kring af te wijzen. Eigen scholen kunnen volgens hem ook een goed middel tot emancipatie zijn. ,,Het is geen gevangenis als kinderen in de veilige omgeving van de eigen gemeenschap kunnen opgroeien'', zei hij.

Schuyt hield tegenstanders van bijzonder onderwijs voor dat scholen waarop alle gezindten bij elkaar worden gebracht, een averechts effect op de integratie van moslims kunnen hebben. ,,Als je vanaf je vierde alleen hoort dat je in kleur afwijkt, een achterstand hebt en het Nederlands onvoldoende beheerst, ben je op je 14de gefrustreerd en word je misschien een gewelddadige jongere.''

Hij is het met Balkenende eens dat de nuttige bijdrage die eigen scholen en maatschappelijke organisaties leverden aan de emancipatie van katholieken en protestanten, niet vanzelf betekent dat een eigen zuil ook nu de beste garantie is voor integratie. Onder de moslims ontbreekt nu de economische en intellectuele elite die voor katholieken en protestanten een voortrekkersrol vervulde. Maar volgens Schuyt gaat Balkenende te ver door vanwege dat verschil in omstandigheden de conclusie te trekken dat een eigen zuil geen middel tot emancipatie van moslims kan zijn.

De WRR kiest hiermee positie in de politieke discussie over islamitische scholen. De VVD wil nieuwe moslimscholen tegengaan, omdat ze slecht zouden zijn voor de integratie. Dat stuit op tegenstand bij het CDA. Naar aanleiding hiervan komt het kabinet binnenkort met een notitie over de vrijheid van onderwijs.

In het waarden- en normenrapport bepleit de WRR meer ruimte en vrijheid voor scholen en particuliere maatschappelijke instellingen om waarden en normen over te dragen. Naast het meten van leerprestaties zou de onderwijsinspectie daarom de prestaties van scholen op dit terrein moeten beoordelen. De WRR wil dat de 'kernwaarden van de open samenleving' op alle niveaus van het onderwijs 'een vanzelfsprekende plaats' innemen. Tot de waarden rekent de raad geloof in de toekomst, rede en redelijkheid, persoonlijke vrijheid en autonomie, gelijkheid en universaliteit, rechtvaardigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden