Islamitische raad: eigen imam-opleiding

AMSTERDAM (ANP) - De grootste moslim-organisatie in Nederland heeft zich uitgesproken voor de oprichting van een zelfstandige islamitische theologische hogeschool, die een imam-opleiding op HBO-niveau moet verzorgen. De Islamitische raad Nederland (IRN) is bereid hiervoor de verantwoordelijkheid te dragen, zo heeft de raad de vaste Kamercommissie voor onderwijs laten weten.

Tot dusver krijgen de in Nederland werkzame imams hun opleiding in het moslimland van herkomst. IRN-voorzitter dr. A. Karagül en islamoloog dr. K. Wagtendonk, oud-docent aan de Universiteit van Amsterdam, wijzen er in de door hen opgestelde notitie op dat in die landen de imam-opleiding geen universitaire opleiding is. In Marokko is dit een zaak van de moskeeën en de daaraan verbonden scholen. In Turkije geschiedt de zevenjarige opleiding aan een imam-hatipschool, te vergelijken met het vroegere klein-seminarie in de rooms-katholieke kerk.

Sinds het begin van de jaren '80 wordt er in Nederland voor gepleit een islamitische theologische opleiding op te richten bij een theologische faculteit van een der staatsfaculteiten. De overheid geeft uit kostenoverwegingen hieraan de voorkeur boven een eigen islamitische instelling. Maar, zo schrijven Karagül en Wagtendonk, de moslims zullen het uiteindelijk zelf moeten bepalen. Wel dient de moslim-gemeenschap gekwalificeerde docenten te kunnen leveren wil de opleiding voor erkenning en subsidiëring in aanmerking komen.

Een islamitische school voor voortgezet onderwijs tot en met het vwo-niveau is volgens de notitie denkbaar; een opleiding op universitair niveau is nog niet haalbaar. Een dergelijke school zou een basisopleiding voor imams kunnen zijn. De Islamitische Raad Nederland voegt eraan toe dat zo'n opleiding alleen mogelijk is als de overheid hiervoor de benodigde middelen ter beschikking wil stellen.

Oud-voorzitter E. Ates van de Islamitische Raad Nederland stond begin dit jaar tamelijk sceptisch tegenover een Nederlandse imam-opleiding. De zware opleidingseisen en het gebrek aan gekwalificeerde docenten noemde hij vooralsnog onoverkomelijke hinderpalen. “We willen geen halve imams” aldus Ates, nu nog steeds voorzitter van de Turks-Islamitische Culturele Federatie.

De Hogeschool Holland in Diemen begint deze maand met een HBO-opleiding islam. Deze opleiding leidt op tot leraar islam in het voortgezet onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden