Islamitische partijen

Tienduizenden Pakistanen hebben gisteren woedend betoogd tegen de terugtrekking van islamitische strijders uit het Indiase deel van Kashmir.

De betogers eisten het vertrek van Nawaz Sharif en schreeuwden leuzen tegen Amerika. De demonstratie, de grootste sinds de terugtrekking uit Kashmir ruim een week geleden, vond plaats in Lahore in de Punjab, niet ver van de grens met India.

Het bleef gisteren in Lahore overigens bij tienduizenden demonstranten, nog lang geen miljoen zoals Qazi Hussain Ahmad, de vereerde leider van de politieke Jamaat-i-Islami-partij van tevoren had aangekondigd.

Premier Nawaz Sharif probeert in het zadel te blijven door de militante islamistische fundamentalisten te vriend te houden. De premier is doende de wetgeving en de rechtspraak in Pakistan aan te passen aan de sjaria, de islamitische wet. Maar het Kashmir-conflict trok een streep door de rekening van Sharif: Amerika, vanouds een bondgenoot van Pakistan, koos deze keer de kant van India en eiste van Sharif dat hij 'zijn' islamistische strijders naar Pakistan zou terugroepen.

Sharif deed wat Clinton van hem eiste. De gevechten in Kashmir werden minder hevig. Maar Sharif riep de woede van alle islamitische politieke stromingen over zichzelf en over de Amerikaanse regering af.

De demonstranten noemden gisterenhun premier een lafaard en zijn beleid 'verraad van de Kashmir-zaak'. ,,Nawaz moet weg'', werd er geroepen. De protestactie verliep overigens zonder grote ordeverstoringen.

De jonge kernmachten India en Pakistan betwisten elkaar in de grensprovincie Kashmir al sinds de onafhankelijkheid en de splitsing van het land in 1948. Tweemaal eerder kwam het tot een oorlog.

Volgens de Indiase minister van buitenlandse zaken George Fernandes kan zijn land geen dialoog met Pakistan beginnen, zo lang er geschoten wordt aan de grens en zolang er strijders vanuit Pakistan binnendringen in he Indiase eel van Kashmir. ,,Van onderhandelingen kan geen sprake zijn als er geen eind komt aan de beschietingen van de grensposten'', zei Fernandes. ,,Iedere dag in de afgelopen tien jaar is er geschoten.''

Het Kashmir-conflict is in India goed verkiezingsmateriaal. Fernandes klaagde op een bijeenkomst in het oostelijke Calcutta over de slechte bewapening van de Indiase soldaten aan de grens en weet die wantoestand aan de bezuinigingen door Congres-regeringen uit de tijd voordat de jongste, Hindoe-nationalistische regering van premier Vajpayee aantrad. ,,Tien jaar lang is de defensiebegroting gekrompen. Pas toen Vajpayee kwam is de begroting met elf procent uitgebreid en nu weer met tien procent'', sprak Fernandes tegen de menigte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden