Islamitische partij scoort slecht in Marokko

(Novum/AP) - Tegen de voorspellingen in heeft de seculiere conservatieve partij Istiqlal bij de vrijdag in Marokko gehouden parlementsverkiezingen de meeste zetels in de wacht gesleept, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Voorspeld was dat de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) voor een politieke aardverschuiving zou zorgen, maar die blijft volgens de laatste cijfers steken op 47 van de 325 zetels.

De PJD heeft in het huidige parlement 42 zetels en boekte wel de grootste winst, maar de partij had gehoopt op tachtig zetels. De regeringspartij Istiqlal zou uitkomen op 52 zetels, vier meer dan in het huidige parlement. Het is wel waarschijnlijk dat de PJD voor het eerst deel gaat uitmaken van de regering.

De PJD beschuldigde de regerende, seculiere partijen ervan stemmen te hebben gekocht en de kiezers te hebben gepaaid door snel nog even een paar besluiten te nemen die goed zouden vallen.

De dramatisch lage opkomst, slechts 37 procent van de kiezers bracht zijn stem uit, vormt een vernedering voor de regering, waarvan behalve Istiqlal ook de centrumlinkse USFP deel uitmaakt. De USFP won de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, maar lijkt nu met 36 zetels als vijfde te eindigen. Op de derde en de vierde plaats staan twee middenpartijen, de Volksbeweging en de RNI, met respectievelijk 43 en 38 zetels. In het nieuwe parlement zullen 23 partijen vertegenwoordigd zijn. Ook vijf onafhankelijke kandidaten wonnen een zetel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden