Islamitische organisaties beloven Hamas steun

(Novum/AP) - In de islamitische wereld gaan steeds meer stemmen op om de Hamas, die een Palestijnse regering moet vormen, van geld te voorzien. Iran, de Arabische Liga, de Moslimbroederschap en de Organisatie van de Islamitische Conferentie zouden bereid zijn bij te springen. Dat is nodig omdat Israël heeft besloten het voor de Palestijnse Autoriteit geïnde belastinggeld in te houden (omgerekend zo'n veertig miljoen euro per maand) en Europese landen en de Verenigde Staten te kennen hebben gegeven een Palestijnse regering die door de fundamentalistische Hamas geleid wordt, niet financieel te zullen helpen.

Zaterdag is het nieuwe Palestijnse parlement geïnstalleerd. Hamas-aanhangers hebben daarin 74 van de 132 zetels. Maandag is de Hamas begonnen aan de coalitiebesprekingen. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zal naar verwachting maandagavond kandidaat-premier Ismail Haniyeh formeel aanstellen als kabinetsformateur. De verwachting is dat Haniyeh coalitiepartners als de Fatah-partij van Abbas zal proberen te strikken om het internationale aanzien van de nieuwe Palestijnse regering te verhogen. Dankzij de grote verkiezingsoverwinning zou de Hamas ook alleen kunnen gaan regeren.

De hoogste Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft alle moslimlanden maandag opgeroepen een door de Hamas geleide regering te steunen. Ook zei Khamenei achter het standpunt van de beweging te staan om Israël niet te erkennen, ondanks vele verzoeken daartoe vanuit de Westerse en Arabische wereld. De politiek leider van de Hamas, Khaled Mashaal, was maandag in Iran op bezoek.

De Arabische Liga zegt deze week met een plan te zullen komen om de Palestijnse Autoriteit financieel bij te staan. Het is bedoeling dat maandag in Algiers het principebesluit genomen wordt om de Palestijnse Autoriteit maandelijks omgerekend 42 miljoen euro te schenken. Het uiteindelijke besluit daarover moet volgende maand genomen worden, zei secretaris-generaal Amr Moussa van de liga zondag.

Veel Palestijnen hebben overigens geen hoge verwachtingen van toezeggingen uit Arabische landen. Volgens Samir Ghattas, het hoofd van het Palestijnse onderzoekscentrum Al-Kuds, is van de op de Arabische top in Beirut in 2002 gedane toezegging van ruim vijfhonderd miljoen euro per jaar nooit iets terechtgekomen. "Als de Arabieren Arafat niet betaalden, waarom zouden ze nu de Hamas betalen?" zei Ghattas, doelend op de inmiddels overleden Palestijnse leider Yasser Arafat. Volgens Ghattas zijn Arabische landen niet bereid de Hamas te steunen, omdat deze beweging haar oorsprong kent in de radicale Moslimbroederschap, die in veel Arabische landen de overheid naar de kroon steekt.

Ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie zal een Hamas-regering te hulp schieten, heeft de Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi maandag gezegd in een interview met het persbureau Associated Press. Badawi zei met enkele OIC-leiders te hebben gesproken en te willen helpen. Badawi noemde het ironisch dat de VS zo hebben aangedrongen op democratisering, maar nu weigeren de uitkomst van de Palestijnse verkiezingen te accepteren en de geldkraan willen dichtdraaien. Volgens Badawi kan de Hamas op een verantwoordelijke manier regeren en is de beweging geïnteresseerd in vrede.

De leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Mahdi Akef, zei maandag dat een wereldwijde campagne wordt opgezet om geld in te zamelen voor de Hamas. Volgens Akef is het onrechtvaardig dat de grootste geldschieters van de Palestijnen, de VS en Europese landen, hun hulp dreigen stop te zetten. Een andere leider van de broederschap, Mohammed Hilal, zei in een interview met de Egyptische krant Al-Masry Al-Yawm dat zijn organisatie haar aanhangers zal vragen een kwart van hun inkomen aan de Palestijnse Autoriteit ter beschikking te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden