Islamitische omroep in problemen krijgt toch nieuw bestuur

Van onze mediaredactie

Dat hebben woordvoerders van beide organisaties op een hoorzitting van het Commissariaat voor de Media in Hilversum verklaard.

De IOS kampt al geruime tijd met ernstige bestuurlijke problemen. De samenwerking tussen de drie deelnemende organisaties (TICF, de Marokkaanse Ummon en de Surinaamse WIM) verliep de afgelopen jaren zo stroef dat het commissariaat eind vorig jaar het IOS-bestuur op non-actief stelde en Veronica-voorzitter Joop van der Reijden tijdelijk tot bewindvoerder benoemde.

Om definitief tot een oplossing te komen is er nu een werkcoalitie gevormd, die vooral moet kijken naar de mogelijkheden van de representativiteit van de hele Nederlandse moslimgemeenschap binnen de IOS. Verder wordt gekeken naar een manier om het bestuur in de toekomst 'werkbaar' te houden. Komende maand zal de werkgroep een uitgewerkt voorstel op tafel leggen.

Volgens de secretaris van de NMR, mevrouw Abdus Sattar, keert waarschijnlijk alleen de TICF als vaste component van het oude bestuur in een nieuw bestuur terug. Ummon en Wim zullen niet meer automatisch vertegenwoordigd worden in de nieuwe constructie. Met name tegen de Ummon werden vanuit verschillende hoeken bezwaren geuit. De organisatie zou fundamentalistisch zijn en wordt met argwaan bekeken, omdat zij nauwe banden zou onderhouden met het Marokkaanse regime. Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) publiceerde vorige maand een 'zwartboek' waarin de Ummon mede op grond van (vaak anonieme) getuigenverklaringen ervan wordt beschuldigd een centrale rol te spelen in het beleid van de Marokkaanse overheid om greep op de Marokkanen in Nederland te houden. Mevrouw Abdus Sattar benadrukte echter dat de verminderde invloed van Ummon en Wim geen einde betekent van de Marokkaanse of Surinaamse vertegenwoordiging binnen de IOS: "Ook via andere organisaties is het mogelijk deze groepen hun stem te laten horen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden