Islamitische landen vormen eigen handelsblok

De Organisatie van islamitische landen (OIC) wil eind dit jaar een handelsblok vormen voor haar 57 leden. De handelspreferenties die de landen elkaar bieden, moeten de grote verschillen tussen de rijke en arme moslimlanden verkleinen.

De Maleisische premier Abdoellah Ahmad Badawi verwacht dat eind dit jaar het eerste protocol voor het nieuwe handelsblok er ligt. Maleisië, dat voorzitter is van de groep, constateerde gisteren tijdens de vergadering van de moslimlanden dat er grote bereidheid bestaat om tot meer integratie van de economieën van de moslimlanden te komen.

De OIC is met 57 landen de grootste islamitische organisatie ter wereld. De groep kwam voor het eerst in 1978 bijeen. De landen nemen gezamenlijk slechts 8 procent van de wereldhandel voor hun rekening. De handel tussen OIC-leden is zeer gering; slechts 13 procent van hun handel is onderling. De landen –met uitzondering van Marokko, Maleisië en Brunei– weten ook weinig buitenlandse investeerders te trekken. In ieder geval olie valt niet onder de nieuwe afspraken. Tien van de elf landen van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) maken deel uit van de OIC. Van de OPEC-landen –zoals Saoedi-Arabië, Koeweit, Irak, Iran en de Verenigde Emiraten – wordt wel verwacht dat zij oog hebben voor zwakke broeders als Sierra Leone, Afghanistan en Bangladesh.

De eerste handelsafspraken slaan op slechts 7 procent van de tarieven die de landen nu voor elkaar hanteren. Marokko heeft gisteren al aangegeven niet tevreden te zijn als het daarbij blijft. Het land vindt dat het handelsblok uiteindelijk moet doorgroeien tot een vrijhandelszone waarbij goederen zonder heffingen van het ene naar het andere land worden getransporteerd.

De Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB), de financiële arm van de OIC, gaat tien miljard dollar aan islamitische obligaties extra uitgeven. Het geld is bestemd voor infrastructuur in de moslimlanden, zo is gisteren besloten. De bank beschikt nu nog over een werkkapitaal van 1 miljard dollar. De IDB verklaarde gisteren dat nog dit jaar nieuwe obligaties, in dollars, worden uitgegeven.

In 2003 verkocht ze voor het eerst obligaties die voldoen aan de religieuze wetten, de sjaria. Het ging toen om 400 miljoen dollar. De bank Jeddah, gevestigd in Saoedi-Arabië, wil eveneens gaan voldoen aan de toegenomen vraag naar islamitische obligaties. De sjaria schrijft voor dat over investeringen geen rente betaald of ontvangen mag worden. De geldlener moet zijn geldschieter in plaats van rente in huur betalen. Bij een islamitische lening staat tegenover het uitgeleende bedrag een bezitting.

Die wordt op papier overgedragen aan de geldschieter, die het vervolgens verhuurt aan de geldlener. Aan het einde van de looptijd wordt het in zijn geheel weer overgedragen en ontvangt de crediteur zijn ingelegde bedrag terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden