Islamitische landen boycotten 'Cairo'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Na Saoedi-Arabië heeft nu ook Soedan besloten de bevolkingsconferentie van de Verenigde Naties, die volgende week in Cairo begint, te boycotten. Regeringsleiders uit Bangladesh en Turkije hebben hun bezoek afgelast en aangekondigd een lagere delegatie te sturen.

Noch Saoedi-Arabië, noch de premiers van Bangladesh en Turkije hebben een reden opgegeven voor hun besluit, maar het vermoeden is dat zij zich de kritiek van fundamentalisten op de voorlopige slottekst van de conferentie hebben aangetrokken. Soedan liet duidelijk weten uit protest tegen de top niet te komen en riep andere landen op hetzelfde te doen.

Reeds maandenlang verzet de paus zich hevig tegen de goedkeuring van abortus en voorbehoedsmiddelen in de voorlopige slottekst. Maar gisteren sprak een pauselijke diplomaat juist verzoenende woorden uit over de conferentie. De Heilige stoel zal alles doen om in Cairo een “consensus” te bereiken, aldus aartsbisschop Renato Martino gisteren in Vaticaan-stad.

In de Cairo-tekst wordt gesproken over 'reproductieve rechten' waarmee bedoeld wordt het recht van vrouwen om zelf te beslissen hoeveel kinderen ze willen krijgen en wanneer. Alle middelen om die keuze te maken, moeten hen ter beschikking staan, aldus het voorlopige document. Abortus wordt genoemd als legitiem middel voor vrouwen om een ongewenste zwangerschap af te breken en ook bijvoorbeeld het geven van seksuele voorlichting aan jongeren wordt aanbevolen. Fundamentalisten noemen de Cairo-top 'de conferentie van de losbandigheid'.

De Soedanese president, generaal Omar Hassan al-Bashir, zei vorige week al dat de aanbevelingen van de conferentie in strijd zijn met morele en religieuze waarden. Soedan wil proberen een forum van tegenstanders van de bevolkingsconferentie bijeen te brengen, zei minister van sociale planning Ali Osman Mohamed Taha bij het bekendmaken van de Soedanese boycot.

Volgens de conferentieleiding is de boycot onnodig, omdat de slottekst van de conferentie ter discussie staat in Cairo en kan worden aangepast.

Een rechtbank in Egypte heeft gisteren de eis van moslim-fundamentalisten om de conferentie te verbieden afgewezen. De fundamentalisten stelden dat Egypte het als islamitisch land niet kan maken om een conferentie te organiseren die met voorstellen rond legalisering van abortus, vrije seksuele opvoeding en seks buiten het huwelijk tegen de beginselen van de islam ingaat. De fundamentalisten gaan tegen het vonnis in beroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden