Islamitische hogeschool mag zich van de minister geen hogeschool meer noemen

De Europe Islamic University of Applied Sciences aan de Statenweg in Rotterdam. Beeld ANP

De Rotterdamse Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) - university of applied sciences is de Engelse benaming voor hogeschool - mag zich niet langer met die naam tooien.  

Naar aanleiding van een onderzoek van de Onderwijsinspectie ontneemt minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven de EIUAS de bevoegdheid om graden – zoals de mastergraad – te verlenen. De financiële en bestuurlijke continuïteit van de instelling is niet gewaarborgd, blijkt uit het onderzoek.

De instelling aan de Statenweg in Rotterdam stond al langer onder verscherpt toezicht vanwege verdenkingen van fraude en zorgen over de financiële en bestuurlijke situatie. In februari werd de instelling failliet verklaard en werden alle lessen gestaakt. Alle medewerkers is ontslag aangezegd.

De instelling faciliteerde de hbo-masteropleiding islamitische geestelijke verzorging. Na deze opleiding kunnen studenten aan de slag als imam of als islamitisch geestelijk verzorger in organisaties als een ziekenhuis of gevangenis. Een curator heeft de opdracht de studiepunten in kaart te brengen van de circa veertig studenten die tijdens hun opleiding bij EIUAS meerdere tentamens behaald hebben.

Teleurstelling

Op een kilometer afstand van de failliete EIUAS zetelt de Islamic University of Applied Sciences (IUR). De hogeschool op de Bergsingel heeft niets te maken met de EIUAS, maar heeft door naamverwarring wel veel last van de problemen bij de EIUAS, zegt vicevoorzitter Ertugrul Gokcekuyu. “Zelfs onze bankrekening is twee weken door de fiscus bevroren”, zegt Gokcekuyu. 

Een deel van de gedupeerde EIUAS-studenten gaat de opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger vanaf september vervolgen aan de IUR. Gokcekuyu: “Sommige studenten zaten al tegen hun scriptie aan en moeten nu opnieuw beginnen. Anderen kunnen hun opleiding helemaal niet afmaken, omdat ze bijvoorbeeld geen Nederlands spreken. Dat is een ontzettende teleurstelling voor ze.”

De EIUAS was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook:

Islamitische hogeschool sluit deuren na opeenstapeling van misstanden

Het is over en uit voor de Europe Islamic University of Applied Sciences. De lijst met problemen bij de school was lang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden