Islamitische gemeenschap heeft eindelijk eigen stem

In de schaduw van de monsterzege van de PvdA in Den Haag vieren twee allochtonenpartijen feest. Zowel Solidair Nederland als Islam Democraten krijgt één zetel in de Haagse raad.

„Het is belangrijk dat de islamitische gemeenschap eindelijk een eigen stem heeft”, vindt lijsttrekker Abdoe Khoulani (28) van Islam Democraten. De partij werd vorig jaar november opgericht uit onvrede over de bestaande partijen. Veel allochtone jongeren zijn werkloos, er zijn te weinig stageplaatsen. „Onze problemen worden niet serieus genomen”, zegt Khoulani, van beroep verzekeringsadviseur.

Islam Democraten heeft in korte tijd fel campagne gevoerd. Achterstandswijken als Transvaal en de Schilderswijk hangen vol verkiezingsposters. De partij heeft alle moskeeën in de stad bezocht en met imams gesproken. Khoulani: „We wilden de moslims in ieder geval aansporen om te stemmen. Maar natuurlijk hebben imams in hun preken ook gewezen op de Islam Democraten, het moslim-alternatief voor de PvdA.” Het offensief resulteerde in 5277 stemmen, ruim voldoende voor een zetel.

Waar Solidair Nederland haar 4641 stemmen vandaan heeft gehaald, kan partijvoorzitter Ewald Badloe nog niet zeggen. Solidair Nederland, drie maanden geleden opgericht, is een multi-etnische partij, gedomineerd door Surinaams-Hindoestanen. Vooral lijsttrekker Waldi Bharos, huisarts in Transvaal, ligt goed in de Hindoestaanse gemeenschap.

Khoulani en Badloe vinden dat allochtonen in Den Haag een duidelijk signaal hebben afgegeven. „Er is uitsluiting”, merkt Badloe. „Allochtonen hebben geen kansen op de arbeidsmarkt en wij gaan daar wél iets aan doen.” De twee nieuwelingen hebben nog geprobeerd om vlak voor de verkiezingen tot samenwerking te komen, maar die poging strandde.

De Haagse raad telt nu 12 politieke partijen, twee meer dan vóór 7 maart. Burgemeester Deetman is hierover kritisch. „Ik ben geen voorstander van veel partijen in de raad. Maar de kiezer heeft gesproken.”

Het ’allochtone’ succes in Den Haag staat op zich. In Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Breda deden allochtone partijen vruchteloos mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden