Islamitische docente wordt ontslagen

(Novum) - De islamitische docente van het Vader Rijn College in Utrecht die weigert mannen de hand te schudden, wordt ontslagen. De school heeft per brief aangekondigd haar te willen ontslaan. De school gaat daarmee lijnrecht in tegen het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), die in november oordeelde dat de docente niet geschorst had mogen worden.

"Ik denk dat ik in mijn recht sta", zegt directeur Bart Engbers dinsdag. "Het is niet wenselijk zo'n leraar hier op school te hebben en dus ontslaan we haar. Er is hier geen plek meer voor haar." De interne procedure over de schorsing loopt volgens Engbers op zijn eind. "Haar bezwaar is niet gegrond verklaard, maar ze kan de schorsing bij de rechter aanvechten." De rechter gaat doorgaans mee in het oordeel van de CGB. Ook het aangekondigde ontslag kan de docente bij de rechter aanvechten.

Het ontslag is aangevraagd omdat de docente volgens Engbers een voorbeeldfunctie heeft en op een openbare school werkt. De uitspraak van de CGB veroorzaakte begin november veel commotie. Zelfs premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei het niet eens te zijn met de uitspraak dat de docente niet geschorst had mogen worden. Balkenende zei toen dat het standpunt van de school in deze boven de belangen van de moslima gaat. Minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) pleitte ervoor de commissie op te heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden