Islamitische docente hoeft mannen geen hand te geven

Van onze redactie onderwijs

Een vmbo in Utrecht mag niet van een islamitische docente eisen dat zij handen schudt. Dat oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

De vrouw, van Marokkaanse afkomst en werkzaam als docente economie op het openbare Vader Rijn College, besloot na de zomervakantie om religieuze redenen mannen geen hand meer te geven. De school vond dat niet acceptabel, schorste haar en legde de kwestie voor aan de CGB.

„Wij zijn zeer teleurgesteld”, reageert vmbo-directeur Bart Engbers op de uitspraak. „Wij voelen ons in de steek gelaten door de commissie.”

Hoewel er nog geen formeel besluit genomen is, noemt Engbers het ’niet denkbaar’ dat de docente terugkeert op school. De directeur vindt dat de school, met ruim 700 leerlingen van Turkse en Marokkaanse afkomst en een kwart allochtone docenten, een voorbeeldfunctie heeft en leerlingen juist moet bij brengen dat handen schudden bij de gebruikelijke omgangsvormen hoort.

„Dat is voor deze toch kwetsbare club leerlingen cruciaal als voorbereiding op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

De Commissie Gelijke Behandeling meldt in haar uitspraak dit doel wel te waarderen, maar voegt daaraan toe dat ook andere vormen van begroeten denkbaar zijn. Die sluiten ook beter aan bij de eigen omgangscode van de school, die beoogt etnocentrisme tegen te gaan, stelt de commissie.

’Het nastreven van respectvolle omgang met behulp van een uniforme begroetingswijze die niet door iedereen als respectvol wordt beschouwd, is niet geschikt om die respectvolle omgang te bereiken’, aldus de uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden