Islamitische basisscholen scoren relatief hoog bij Cito-toets

De Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind in Amsterdam-Zuid is de beste basisschool van Amsterdam. Dat blijkt uit een overzicht van alle Cito-scores in de hoofdstad, dat vanaf gisteren op de website van deze krant staat.

door Edwin Kreulen

De leerlingen van deze school hebben de laatste drie jaar gemiddeld 543,5 gescoord op de Cito-eindtoets: akelig dicht bij het maximum van 550. Daarbij moet wel bedacht worden dat de Openluchtschool, voor chronisch zieke kinderen, kleine klassen heeft: met een paar leerlingen kun je snel hoog scoren. Maar toch. De Cornelis Vrijschool in dezelfde buurt staat nummer 2: 543,2. Beste openbare school is basisschool Nicolaas Maes, ook in Oud-Zuid, met 542,1. Geen geringe prestatie, want anders dan de eerder genoemde scholen zitten bij Nicolaas Maes relatief iets meer achterstandsleerlingen in de klas.

Op de openbare Bos en Lommerschool (gemiddeld 521 de laatste drie jaar) en de protestants-christelijke scholen De Kinderboom in Noord en Het Mozaïek in Zuid (beiden 522,1) moeten ze zich hard achter de oren krabben: akelig dicht bij het minimum van 500. Daarbij moet wel gezegd worden dat het alle drie scholen met veel achterstandsleerlingen zijn.

Het is logisch dat een eliteschool gemiddeld hoger scoort dan een school waar veel leerlingen nog maar een paar jaar in Nederland zijn. Vanuit die gedachte is het eerlijker om een 'zwarte' Amsterdamse school te vergelijken met het gemiddelde van zwarte scholen elders, en dezelfde methode te volgen voor de 'witte' scholen.

Uit die vergelijking komt een hele andere ranglijst. Dan is ineens de islamitische As Soeffah in Zuidoost de beste: hier voegen de leraren maar liefst 11,3 Cito-punten toe aan het landelijk gemiddelde. Nummer twee wordt dan de islamitsche El Amien uit Osdorp: 10,4 punten meer dan landelijk. Ook hier geldt echter het voorbehoud dat het nogal eens om kleine klassen gaat. In deze vergelijking komt de christelijke De Bonkelaarspeelmolen in Amsterdam-Noord er het bekaaidst af: deze overwegend witte school zit bijna 6 punten onder het landelijk gemiddelde van vergelijkbare scholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden