Update

Islamitisch topcomité legt kalief uit waarom hij niet deugt

Een Turks-Koerdische vrouw in Turkije, op de vlucht voor IS. Beeld afp
Een Turks-Koerdische vrouw in Turkije, op de vlucht voor IS.Beeld afp

Ruim 120 prominente islamitische geestelijken slaan de handen ineen om de Islamitische Staat van repliek te dienen. In een open brief aan 'kalief' Al-Baghdadi leggen ze punt voor punt uit waarom diens ideologie indruist tegen de islam.

Robin de Wever

Het document is niet de eerste islamitische veroordeling van IS. Moslimkoepels in onder meer Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk hebben de strijdgroep al 'onislamitisch' genoemd. De hoogste geestelijken van Egypte en Saoedi-Arabië vaardigden onlangs kritische fatwa's uit.

Die vallen echter in het niet bij de omvang en het aantal ondertekenaars van dit document. Onder het achttien pagina's tellende theologische betoog staan de namen van zeer hoge soennitische geestelijken uit onder meer Egypte, Palestina, Jemen, Dubai, Soedan, Bulgarije en Nigeria. De Verenigde Staten en veel Europese landen zijn vertegenwoordigd door leiders van moslimkoepels en andere islamitische organen.

Van sommige prominente geestelijken is bekend dat ze het idee van een islamitische heilstaat aantrekkelijk vinden. Over de manier waarop IS dat idee heeft vormgegeven lijken ze echter eensgezind: die deugt niet.

'Islam verbiedt doden van niet-moslims'
De brief aan de kalief staat vol complexe theologie, maar de hoofdlijnen zijn ook voor niet-moslims makkelijk te begrijpen. '"Het is in de islam verboden om onschuldigen te doden", sommen de geestelijken op. "Het is in de islam verboden om mensen niet-moslims te noemen, tenzij iemand openlijk aangeeft dat hij niet gelooft." Ook verboden: 'oversimplificatie van de sharia en het negeren van bestaande islamitische kennis'.

Verder wijzen ze erop dat het in de islam verboden is om vrouwen en kinderen hun rechten te onthouden, mensen te martelen, om doden te verminken, om kwaad handelen toe te schrijven aan God en een kalifaat uit te roepen 'zonder consensus van alle moslims'. Naar Irak of Syrië afreizen om in het kalifaat te wonen is evenzeer fout. "Sinds de dood van de profeet vraagt de islam van niemand dat hij naar een bepaalde plaats emigreert."

Aboe Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief. Beeld Islamitische Staat
Aboe Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief.Beeld Islamitische Staat

Meermaals richten de geestelijken zich direct tot Al-Baghdadi. "U heeft vele onschuldigen gedood. Mensen die schuldig noch gewapend waren. U doodde ze enkel omdat u een andere mening was toegedaan."

Ook moord op sjiieten veroordeeld
De geestelijken verklaren zich niet solidair met sjiieten en alawieten (de primaire doelwitten van IS), maar spreken wel schande van het doden van andersgelovige moslims. Zo refereren ze aan een filmpje waarin een IS-strijder onbekende passanten vraagt of ze moslims zijn.

Als na enig doorvragen blijkt dat ze geen soennieten zijn, schiet hij hen dood. "Dat is onder islamitische wetgeving absoluut verboden", stellen de geestelijken. Ze spreken van een 'gruwelijke misdaad'. Ook wijzen ze op de gruweldaden, zoals het verminken van tegenstanders en het voetballen met afgehakte hoofden.

De brief richt zich behalve tot de kalief Al-Baghdadi ook tot 'de strijders en aanhangers van de zelfverklaarde 'Islamitische Staat'. Die laatste woorden staan bewust tussen aanhalingstekens. Het grondgebied is geen staat, vinden de ondertekenaars. En IS is niet islamitisch. Ze roepen anderen op de term niet meer te gebruiken.

De enige Nederlandse ondertekenaar van de brief is Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad (NMR). Die vertegenwoordigt naar eigen zeggen 100 soennitische moskeeën en treedt zelden naar buiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden