Islamitisch bankieren / Zakenwereld Londen stort zich ijverig op moslim-miljarden

Islamitisch bankieren groeit in een razendsnel tempo. Londen moet, als het aan de Britse regering ligt, het wereldcentrum worden voor ’Islamic Finance’.

In de golfstaten stromen de oliedollars binnen. Maar niet alleen de aanhoudend hoge olieprijs zorgt voor de duizelingwekkende groei van de markt voor islamitisch bankieren. De aanslagen op het World Trade Center in New York hebben geleid tot een toenemend zelfbewustzijn onder religieuze moslims. „Bovendien trokken veel golfstaten hun beleggingen terug uit Amerika”, zegt Samer Hijazi, gespecialiseerd in islamitisch bankieren bij KMPG. „Islamitisch bankieren is met een jaarlijks groeipercentage van 10 tot 15 procent de snelst groeiende markt binnen de financiële sector.”Â

De islam verbiedt het vragen van rente (riba in het Arabisch), terwijl dat juist de hoeksteen is van alle financiële transacties in de ’westerse’ wereld. „Zo lenen islamitische banken geen geld aan ondernemingen, maar investeren vaak als een durfkapitalist die meedeelt in de winsten en verliezen”, zegt Samer. Het delen van risico en rendement tussen geldgever en –nemer is binnen de islam één van de leidende principes. Speculatie is verboden. Evenals investeringen in zondige activiteiten als gokken, brouwerijen, porno-, tabaks- of de wapenindustrie.

Iets meer dan dertig jaar geleden werden de eerste islamitische bank opgericht. Nu hebben veel zakenbanken in de Londense City een speciaal team voor islamitisch bankieren. Er worden steeds inventievere kapitaalmarktfinancieringen bedacht waarvan het rendement kan concurreren met traditionele financieringsinstrumenten.

De Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft een 100 miljoen euro islamitische obligatie (sukuk) uitgegeven, terwijl een 3,5 miljard dollar sukuk voor Dubai Ports meer dan drie keer was overschreven door de grote belangstelling van niet-moslim investeerders. Bij een sukuk wordt het rendement bepaald door de winst van de onderneming in plaats van de jaarlijkse vaste rentevergoeding over het belegde vermogen.

Er staat wereldwijd voor 41 miljard dollar aan zulke islamitische obligaties uit. In de Golfstaten groeit deze obligatiemarkt sinds 2001 gemiddeld jaarlijks met 45 procent, aldus kredietbeoordelaar Moody’s.

Geen wonder dat de Britse minister van Financiën Gordon Brown op allerlei manieren de groei van islamitische bankieren fiscaal aanmoedigt. Nu gelden dezelfde regels voor islamitische als ’conventionele’ financiële producten. Als het aan Brown ligt dan gaat London de concurrentie aan met financiële centra in de Golf –Dubai, Bahrein, Doha- en Maleisië om het internationale platform te worden voor islamitisch bankieren.

De 1,6 miljoen Britse moslims kunnen bij verschillende consumentenbanken ’halal’ rekeningen-courant, hypotheken en verzekeringen afsluiten. Volgens onderzoek van Lloyds TSB zou meer dan 75 procent van hen liever islamitisch bankieren.

In de afgelopen drie jaar is de markt voor moslimhypotheken in het Verenigd Koninkrijk gegroeid tot meer dan een 750 miljoen euro. Wie een islamitische hypotheek wil, hoeft overigens niet te bewijzen moslim te zijn. Iedereen kan in Engeland kiezen voor islamitische bankproducten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden