Islamisten winnen slag in Jakarta

indonesië | Er komt een justitieel onderzoek naar gouverneur Ahok van Jakarta. Hij zou de islam beledigd hebben.

WOUTER VAN CLEEF

Islamisten in Indonesië kraaien victorie nu de gouverneur van Jakarta gisteren van de politie te horen heeft gekregen dat hij verdacht wordt van godslastering. Twee weken geleden gingen zo'n honderdduizend conservatieve moslims de straat op om de vervolging te eisen van de christelijk-Chinese gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, algemeen bekend als Ahok.

Het vervolgingsbesluit is koren op de molen van conservatieve moslims. Maar voorstanders van een meer tolerant Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, worden er juist zenuwachtig van. Zij zien dat de conservatieve islam in het land steeds meer de wind in de zeilen krijgt.

De strijd rond Ahok begon toen videobeelden werden verspreid waarin hij een koranvers, sura 5:51, leek te bekritiseren. In dat vers worden islamieten opgeroepen geen 'bondgenootschap' te sluiten met christenen en joden. Schandalig en godslasterlijk, vonden islamisten Ahoks uitspraak. Na een verhoor en het raadplegen van experts ziet de politie voldoende grond voor een rechtszaak.

Hoewel Ahok, als christen van etnisch Chinese afkomst, tot een 'dubbele minderheid' behoort, is hij erg populair bij de meeste van de ruim 10 miljoen inwoners van de Indonesische hoofdstad, ook onder de miljoenen moslims. Na het nieuws kwam op sociale media direct de campagne #kamiAhok, 'wij zijn Ahok', op gang.

De gouverneur zelf reageerde laconiek. Hij vroeg zijn volgelingen een strafzaak te accepteren. En tegenover de krant Kompas kon er zelfs nog een grapje vanaf: "Mandela zat dertig jaar in de cel voor hij president werd. Misschien word ik ook nog eens president."

Ahok hoopt bij de gouverneursverkiezingen in februari zijn baan te houden. En in de peilingen stond hij er goed voor. Zijn campagne gaat zeker door.

Dat een etnisch Chinese christen de baas is van de Indonesische hoofdstad is op zich al vrij bijzonder. Indonesiërs van Chinese komaf worden in tijden van crisis vaak als zondebok weggezet door de autochtone meerderheid. Rond de val van dictator Soeharto in 1998 bijvoorbeeld, trokken moordende en verkrachtende bendes door Chinese buurten. Chinese inwoners, onder wie flink wat succesvolle ondernemers, houden zich daarom liever afzijdig van de politiek.

Zo niet Ahok. Als gouverneur is hij erop gebrand de dienstverlening aan zijn burgers te verbeteren. Met een app kan iedereen aangeven waar de straat is overstroomd of waar een gat in de weg zit. Ook corruptie in Jakarta pakt hij keihard aan. Tegen de Australische tv-zender ABC zei Ahok gisteren dat hij juist daarom in de problemen zit. De islamistische demonstranten kregen volgens hem betaald door corruptelingen om zijn verkiezingscampagne te dwarsbomen.

Intussen groeit in Indonesië en daarbuiten de zorg dat de meer dan tweehonderd miljoen moslims in het land steeds meer beïnvloed worden door de luide stem van extremisten. Vorig jaar kwam het vanuit conservatief-islamitische hoek tot felle beledigingen en zelfs geweld aan het adres van homo's en lesbiennes. Voorheen hadden zij in Indonesië weinig te vrezen. Ook religieuze minderheden merken dat de spanningen in het land oplopen.

undefined

Ahok: Opvliegende vriend van Aboutaleb

Het is een opmerkelijke politieke vriendschap, die tussen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en gouverneur Ahok van Jakarta. Beiden zijn vertegenwoordigers van minderhedengroepen, allebei zijn het no-nonsensetypes, en het belangrijkst: ze runnen allebei een stad die het moet hebben van zijn ligging aan zee.

Na verschillende bezoeken van Aboutaleb aan zijn collega in Jakarta, reisde Ahok vorig jaar naar Nederland om de efficiënte haven van Rotterdam te zien en vooral om te leren hoe Nederland landwinning financiert.

Voor de kust van Jakarta wordt een enorm kustverdedigingsproject gepland, dat ervoor moet zorgen dat de stad niet ieder jaar onderloopt. Ook Nederlandse baggeraars hopen op miljardencontracten.

Maar hoewel Ahok zijn stad dus ook buiten Indonesië op de kaart zet, is diplomatie niet zijn grootste talent. De gouverneur is juist berucht om zijn woedeaanvallen waarin hij corrupte ambtenaren, slecht presterende schooldirecteuren of kritische journalisten een veeg uit de pan geeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden