'Islamisten vergissen zich: Ottomaanse Rijk was geen sharia-bolwerk'

In het late Ottomaanse Rijk gold helemaal geen strenge interpretatie van de islamitische wetgeving. Tijdens de achttiende eeuw waren de Ottomanen zelfs progressiever dan sommige huidige moslimlanden, meent de interreligieuze organisatie Faith Matters.

Radicale moslims houden zichzelf voor de gek als ze naar het Arabisch-Europese rijk terugverlangen. Achttiende-eeuwse sultans stimuleerden vrouwenonderwijs, beëindigden het verbod op homoseksualiteit en openden seculiere scholen.

Ideaalbeeld
Religieuze autoriteiten keurden het politieke beleid goed, legt islamkenner Ishtiaq Hussain uit in een vorige week gepubliceerd onderzoekspaper. Islamisten noemen het Ottomaanse Rijk soms een ideaalbeeld van de islamitische staat. Hij zou praktisch bestuurd worden door moslimleiders en er zou een strenge versie van de sharia (islamitische wetgeving) gelden.

Volgens Hussains paper ontbeert die visie nuance. Het rijk, dat delen van Noord-Afrika en Europa besloeg en strekte tot de Kaspische Zee, heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld. Ook onjuist is het argument van orthodoxe moslims dat het statische karakter een succesfactor was.

Voorloper
De Ottomanen liepen dus flink voor op veel Westerse landen, merkt Tehmina Kazi op in The Guardian. De Amerikaanse Vereniging voor Psychiatrie stopte pas in 1973 met het classificeren van homoseksualiteit als een geestelijke ziekte.
Deze kennis kan van pas komen in de strijd tegen moslimextremisme, meent de liberaal-islamitische Kazi. Fysieke strijd is slechts een onderdeel van 'oorlog tegen terreur'. Met deze feiten haal je ook de argumenten van islamisten onderuit.

Hetzelfde geldt volgens Kazi voor extreemrechtsen. In tegenstelling tot wat zij beweren hebben Ottomanen hun Europese landen niet eeuwenlang onder een orthodox juk gehouden. 'Hopelijk stellen ze hun historische beeld van Europese moslims bij. De islam heeft juist een positieve bijdrage geleverd aan landen als Turkije en Spanje.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden