Islamisten krijgen hun zin in Pakistan

Een man maakt een selfie bij een uitgebrande truck in Islamabad.Beeld REUTERS

Een minister lag onder vuur vanwege een 'onislamitische wet'. Na dagen vol hevige rellen treedt hij nu af.

De strijd tussen de Pakistaanse regering en de radicale islamisten van Tehreek-e-Laibak is beslecht in het voordeel van de laatsten. De minister van justitie, Zahid Hamid, is opgestapt. Zijn vertrek was de inzet van de islamisten, waarbij zij wekenlang de hoofdstad Islamabad blokkeerden en de stabiliteit van het land gijzelden.

Hamid had volgens de islamisten een onislamitische wet ingediend, waarbij politici voor hun eed niet meer aan de profeet Mohammed hoeven te refereren. Maar ondanks herhaalde verontschuldigingen van zijn kant, moest de minister toch vertrekken. De fundamentalisten trokken met duizenden de straten op en richtten vernielingen aan. Bij rellen tussen oproerpolitie en islamisten vielen ook nog eens minstens zes doden.

De minister hield gisteren de eer aan zichzelf, en diende zijn ontslag in. "Het besluit om terug te treden was genomen om zo het land uit de huidige kritieke situatie te trekken", zo lichtte Hamid toe. De protesten tegen de regering begonnen zich gisteren namelijk uit te breiden over het hele land, en de politie was niet in staat om de rebellie in de kiem te smoren. De minister van binnenlandse zaken besloot om aan alle eisen van de radicalen tegemoet te komen om zo 'een burgeroorlog-achtige situatie' te voorkomen.

Sabotage

De leider van Tehreek-e-Laibak, Khadim Hussain Rizvi, feliciteerde gisteren zijn aanhangers met de overwinning, en bedankte opvallend genoeg ook het leger voor zijn houding. De krijgsmacht weigerde namelijk de protesten neer te slaan, zoals de regering had gevraagd.

Daarnaast vertelde Rizvi dat legerleider Qamar Javed Bajwa de radicalen had beloofd dat het leger hen zou beschermen en aan hun eisen tegemoet zou komen.

De weigering wijst op een toenemende spanning tussen het leger en het wettelijke gezag, en het bedankje van Rizvi mogelijk zelfs op een sabotageactie om het gezag van de regering te ondermijnen.

De situatie in Pakistan was inderdaad riskant, en mogelijk waren de concessies noodzakelijk om erger te voorkomen. Maar de toezeggingen die de regering deed gaan bijzonder ver. Zo zullen de relschoppers noch vervolgd worden, noch financieel aansprakelijk worden gesteld voor de vernielingen. Er wordt ook strengere sharia-wetgeving verwacht.

In ruil daarvoor zal Tehreek-e-Laibak niet langer oud-minister Hamid bedreigen of intimideren - zijn huis in Punjab werd in de afgelopen dagen tot tweemaal toe aangevallen. De doodsbange Hamid zei in een videoboodschap tot de islamisten dat hij echt een 'diepgelovige moslim' is en van de profeet Mohammed houdt.

Zwak

Rizvi heeft verder zijn aanhangers opgeroepen om huiswaarts te keren, maar het is duidelijk hoe de verhoudingen liggen. De regering vreest de islamisten meer dan andersom. De regering heeft dan misschien het electoraat achter zich, maar de islamisten hebben de intolerante menigte als wapen.

En met een afzijdig leger staat de regering al helemaal zwak. Op die manier kan Tehreek-e-Laibak, die slechts op 6 à 7 procent van de stemmen kan rekenen, de regering verder verzwakken en radicaal islamitische kiezers aan zich binden.

Het gevaar bestaat dat de islamisten, nu zij zich bewust zijn van hun macht en van de zwakte van de regering, vaker straatprotesten zullen organiseren.

Lees ook

In april werd de Pakistaanse student Mashal Khan gelyncht door een boze menigte. De aanklacht: blasfemie. Het dossier: grof geloofde geruchten. Een ongewone lynching in Pakistan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden