Islamdebat leidt al voor aanvang tot heftig debat

Yoeri Albrecht (L) vorig jaar tijdens een eerder islamdebat. Beeld anp
Yoeri Albrecht (L) vorig jaar tijdens een eerder islamdebat.Beeld anp

Opnieuw is een discussieavond over de islam zelf onderwerp van discussie. Debathuis De Balie gaat zondag aan seksescheiding doen, menen critici. Volgens de organisatoren klopt die aantijging niet.

Robin de Wever

Vrouwen die zondag in Amsterdam aanschuiven om de de islamkritische Arabist Hans Jansen, de orthodoxe imam Abdul-Jabbar van de Ven en de islamitische activist Okay Pala te horen discussiëren over de toekomst van de islam in Nederland, zouden moeten plaatsnemen in een speciale vrouwensectie. De Balie maakt daarmee een knieval voor de orthodoxe moslima's die zo'n scheiding aanvroegen, klonk het op weblog GeenStijl.

Publicist en islamcriticus Joost Niemöller riep woensdag direct op tot een boycot. 'De moslims hebben aan De Balie opgelegd dat er een aparte rij voor moslimmannen komt en een aparte rij voor moslimvrouwen', stelde hij verontwaardigd op zijn weblog. 'Anders komen ze niet.'

'Wel een aparte rij voor moslima's, geen scheiding'
Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie is er van seksescheiding echter geen sprake. Uitgeverij Van Praag, die het debat organiseert, heeft hem gevraagd of hij 'één rij stoelen gereserveerd wilde houden voor enkele orthodoxe moslima's', vertelt hij op weblog The Post Online. De orthodoxe moslima's 'wilden met het debat meedoen, maar konden niet komen als ze tussen mannen werden geplaatst'.

Van Praag bevestigt dat. 'Er heeft één persoon gevraagd of ik een paar plaatsen kan vrijhouden exclusief voor vrouwen', vertelt hij. 'In De Balie is ruimte genoeg, dus ben ik na overleg met Yoeri akkoord gegaan. We waren absoluut niet uit op een rel.' Vrouwen die wel willen mengen zijn volgens Albrecht vrij om zich af te zonderen. 'Maar als ze gaan eisen dat iedereen apart moet zitten, dus ook de reguliere bezoekers, dan ga ik daar echt niet in mee.'

Albrecht is een 'leugenaar' en Niemöller een 'misbaksel'
Vrijdagochtend liepen de gemoederen tijdens een discussie op Radio 1 verder op. 'Iedereen mag gaan zitten waar hij wil', bezweerde Albrecht. 'Totale onzin', vond zijn gesprekspartner Niemöller. Toen Niemöller hem tweemaal van liegen beschuldigde, kaatste Albrecht de bal fel terug: 'Ik weet wat ik heb toegezegd, dus houd op met te roepen dat ik lieg. Wat ben je toch een ongelofelijk misbaksel.'

Het geruchtmakende debat zou aanvankelijk plaatsvinden in het Brinkhuis te Laren, maar de eigenaar van dat cultureel centrum besloot afgelopen weekend om het niet door te laten gaan. Hij verwachtte een grote toeloop en vreesde dat het 'grimmig zou worden'. De Balie nam het stokje van hem over.

In het Amsterdamse jongerencentrum Argan voeren arabist Jan Jaap de Ruiter, jongerenimam Yassin Elforkani, journalist Bart Schut, PvdA-wethouder Pieter Hilhorst en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zondag een schaduwdebat. De sprekers in De Balie zullen alleen 'het onbehagen voeden', vindt Argan. Het schaduwdebat zou constructiever moeten zijn.

Hieronder de radiodiscussie tussen Albrecht en Niemöller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden