Islambankieren groeit flink, 'over een paar jaar mainstream'

De bank HSBC mikt sinds een aantal jaar met speciale financiële producten op de islamitische bevolking van Kuala Lumpur. Beeld AFP

Islamitisch bankieren zit in de lift. Rentevrije leningen vormden lang een religieus nicheproduct, maar wordt de komende jaren een aantrekkelijk alternatief voor reguliere financiële producten. De groei wordt vooral verwacht in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young. Islamitische banken zijn dit jaar waarschijnlijk goed voor omgerekend ongeveer 1,2 biljoen euro. Volgend jaar groeit dat naar bijna 1,4 biljoen. 'Islamitische' activa waren eind vorig jaar goed voor slechts 0,5 procent van de mondiale geldvoorraad.

De filosofie, die ook wel shariabankieren wordt genoemd, verbiedt investeringen in alcohol, tabak en gokspelen en handel in financiële risico's. Ook rente is taboe. Veel banken hebben daar overigens creatieve oplossingen voor: ze ontvangen niet periodiek een percentage van het geleende bedrag, maar rekenen een soort servicebijdrage.

Breder productaanbod, flinke bevolkingsgroei
De grootste veroorzaker van de verwachte groei zijn de banken en demografische ontwikkelingen. De banken profileren zich steeds meer als 'mainstream' financiële instellingen en bieden (net als de concurrentie) vaker een brede waaier aan producten.

De sector bestaat nu nog uit een groot aantal kleine nationale spelers, meldt Ernst & Young. De kans is groot dat een handvol banken de komende jaren uitgroeit tot instituten met een belangrijke internationale rol.

Van de 25 snelst groeiende markten hebben er 10 een grote moslimbevolking. Ook op het gebied van efficiëntie kunnen de banken nog veel verbeteren. Wie erin slaagt om efficiënter te gaan werken, vergroot zijn groeikansen aanzienlijk.

'Islambankieren goed systeem tegen crises'
De Wereldbank (die opkomt voor ontwikkelingslanden) liet in januari al weten verheugd te zijn met de groei van islambankieren. Het islamitische stelsel zou beter bestand zijn tegen economische dips. Het verbod op schulden belemmert heftige economische groei, maar voorkomt diepe dalen.

De kans dat ook Westerlingen binnenkort op grote schaal aan de islamitische financiële producten gaan lijkt niet erg groot: Europese en Amerikaanse regelgeving zit vooralsnog in de weg.

 
Islambankieren verbiedt investeringen in alcohol, tabak en gokspelen en handel in financiële risico's. Ook rente is taboe
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden