Islamabad test kernbommen om rekening met India te vereffenen

ISLAMABAD (AP, AFP, Reuters) - Pakistan heeft ondanks waarschuwingen uit de hele wereld in de provincie Baluchistan vijf nucleaire ladingen ondergronds tot ontploffing gebracht. De proeven werden al verwacht als reactie op dergelijke proeven van aartsvijand en buurland India op 11 en 13 mei. “We hebben de rekening met India vereffend”, zo liet een trotse premier Nawaz Sharif de Pakistani in een toespraak weten.

De Navo, Japan, Rusland en de Verenigde Staten en vele andere landen hebben scherpe kritiek geleverd op de kernproeven. De Navo sprak van een “zeer gevaarlijke ontwikkeling” en zei dat het land kans maakte op “rigoureuze sancties” van de wereldgemeenschap. De VS zeiden dat ze tegen Pakistan dezelfde economische sancties zouden afkondigen als tegen India toen dat land twee weken geleden vijf kernproeven hield. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei de Pakistaanse proeven 'zeer te betreuren'. De Amerikaanse president Bill Clinton riep India en Pakistan op af te zien van verdere kernproeven en een verbod op dergelijke proeven te ondertekenen. Clinton zei dat de fouten van de 20ste eeuw niet in de komende eeuw mogen worden herhaald.

Het nieuws bracht in Pakistan zelf een explosie van vreugde en nationalistische sentimenten teweeg. Kranten begroetten het nieuws enthousiast. Het land is de eerste islamitische kernmacht, juichte het dagblad Ausaf. Maar er was ook zorg over de gevolgen van de sancties voor de economie.

In zijn toespraak zei premier Sharif internationale sancties niet te vrezen, en kondigde soberheidsmaatregelen voor de gehele regering aan. Hijzelf zal het voorbeeld geven door zijn ambtswoning voor het algemeen nut ter beschikking te stellen. Hoge ambtenaren en legerofficieren zullen eenvoudiger gaan leven, zo beloofde hij.

In een toespraak later op de dag, die kennelijk meer voor buitenlandse consumptie bedoeld was, haastte Sharif zich om een vredelievende draai aan de jongste ontwikkelingen te geven. Hij verzekerde dat Pakistan kernwapens uitsluitend als defensief wapen beschouwt. Islamabad zal de technologie niet uitvoeren naar andere landen, en is verder bereid om onmiddellijk een 'constructieve dialoog' aan te gaan met wie dat wil. Tenslotte bood Sharif New Delhi aan te gaan praten over een niet-aanvalsverdrag tussen beide landen.

Om aan te geven dat Pakistan zich zeer bedreigd voelt, kondigde de Pakistaanse president Mohammad Rafiq Tarar voor onbepaalde tijd de noodtoestand af. De verordening betekent dat alle burgerrechten die in de grondwet zijn vastgelegd tijdelijk niet meer van kracht zijn. De president heeft het recht de noodtoestand uit te roepen wanneer er sprake is van 'agressie van buitenaf jegens de veiligheid van Pakistan'. Kort voordat het land vijf kernproeven uitvoerde, zei Pakistan bang te zijn voor een Indiase aanval op 's lands nucleaire installaties. De ambassadeur van Islamabad bij de VN, Ahmad Kamal, dreigde daarop met een tegenaanval. Het Pakistaanse leger is sindsdien in de hoogste staat van paraatheid. India noemde de beschuldigingen “absurd”.

Pakistan had China op de hoogte gesteld van zijn voornemen kernproeven uit te voeren. Contacten op hoog diplomatiek niveau konden de tests niet afwenden. Waarnemers dachten dat China het enige land was dat Pakistan tot de orde kon roepen omdat beide landen op militair gebied samenwerken. Defensiedeskundigen denken dat China Pakistan heeft voorzien van militaire technologie.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden