Islam / Ruziënde moslims zetten Verdonk voor het blok

Eindelijk was het er: het Contactorgaan Moslims, voor overleg met de overheid en als zendende instantie voor geestelijk verzorgers. Representatief, zegt voorman M. Sini. ,,Wij spreken namens 70 tot 80 procent van alle moslims.'' Representatief, vindt ook minister Verdonk.

Maar PvdA en CDA denken daar anders over. Zeker nu zich een tegenhanger aandient: de Contact Groep Islam (CGI).

Nee, wíj zijn de 'breedste afspiegeling van de islam in Nederland', beweert de CGI die zich vandaag in Den Haag presenteert. Misschien niet de grootste, zegt Derwisj Maddoe, maar we staan toch voor bijna de helft van alle moslims. Maddoe's Nederlandse Moslimraad (NMR) stapte onlangs uit het CMO. Dat was hem te orthodox, en hoofdzakelijk op Turken gericht.

CMO en NMR zijn soennietisch, de grootste stroming onder moslims. Maddoe zegt zo'n veertig procent van hen te vertegenwoordigen, 400000 mensen.

De CGI is daarmee niet zo groot als het CMO. ,,Maar we zijn wél representatief om het palet dat we vertegenwoordigen'', zegt Hikmat Mahawat Khan, voorzitter van Ulamon van de Ahmadiyya-beweging ('met 15000 aanhangers'). ,,Soennieten, sjiieten, ahmadiyya en alevieten.'' Maddoe: ,,Alleen wij vertegenwoordigen álle stromingen en etniciteiten.'' Sini van het CMO bestrijdt dat: ,,De CGI stelt weinig voor''. Hij vindt de oprichting ervan 'niet verstandig'.

PvdA en CDA vinden nu dat minister Verdonk er snel voor moeten zorgen dat de CGI een plek krijgt in het CMO. Twee aanspreekpunten, dat kan niet. Lukt dat niet, dan mag ze zaterdag ook niet naar de oprichtingsvergadering in Rotterdam. De oprichting moet dan maar worden uitgesteld, vinden PvdA-lid Dijsselbloem en CDA'er Sterk.

Khan meent dat Verdonk eerder met de CGI, dan met het CMO zaken moet doen. Vanwege integratie. ,,De mannen die nu in het CMO zitten, maken er al twintig jaar een puinhoop van en belemmeren integratie. Op de bühne zeggen ze heel iets anders dan tegen de achterban. Ik ben erbij geweest: ze zeggen dat we in een land vol kafirs leven, ongelovige honden. Dat je vrouwen geen hand mag geven. Integratie? Ammehoela.''

Zaterdag presenteert het CMO zich in Rotterdam officieel aan minister Verdonk. Daarmee had aan jaren gehakketak een eind moeten komen. Met de CGI is die hoop vervlogen.

Het moslim-contactorgaan is gemodelleerd naar een bestaand voorbeeld: het Interkerkelijk Contact inzake Overheidszaken (CIO). Daarin zitten 22 kerkgenootschappen die theologisch soms mijlenver uit elkaar liggen, zoals gereformeerde gemeenten en de rooms-katholieke kerk. Ook de joodse geloofsgemeenschappen zijn vertegenwoordigd.

Waarom lukt het moslims niet om tot één organisatie te komen? Maddoe vindt dat 'de grote vraag'. ,,We moeten leren géén theologische discussies te voeren'', zegt hij. En: ,,Moslims moeten wennen aan het afzien van het verwerven van macht. Het algemeen belang op het oog hebben, dat lukt christenen beter dan ons. En ieder in zijn waarde laten.''

Wat het CIO voor christenen is, moet de CGI voor islamieten worden, vindt Khan. Concurrent CMO mag zó bij de CGI aanschuiven, want 'wij sluiten niemand uit'. Dat deed het CMO wel, vinden Khan en Maddoe. Maddoe's NMR en de Turks-alevietische organisatie Hak.Der -Nederland telt 80000 alevieten- stapten eerder dit jaar uit het CMO omdat dat te exclusief orthodox-soennitisch zou zijn. Khans Ulamon was sowieso niet welkom, omdat velen ahmadiyya's niet als moslims erkennen. CMO-lid World Islamic Mission zei op te stappen als de Ulamon binnengelaten wordt.

Er is het islamitisch onvermogen om te komen tot één vertegenwoordigend orgaan, erkent Khan, maar er is ook iets anders: de overheid. ,,Minister Verdonk had alle islamitische organisaties moeten uitnodigen en nooit mogen toestaan dat de orthodoxe soennieten anderen uitsloten. Ze had moeten zeggen: u bent welkom, maar u bepaalt niet wie er nog meer in komen. Je kunt oprotten als je geen eenheid wilt. Verdonk had dat moeten eisen, maar ze honoreert uitsluiting, nodigt CMO'ers op de thee, beloont intolerantie.'' Overheidserkenning levert vier ton subsidie op.

PvdA'er Jeroen Dijsselbloem stelde kamervragen aan minister Verdonk. ,,Ze zorgt niet voor een goede samenstelling van het CMO, er dreigt zelfs een tweede club te komen.''

Volgens CDA-kamerlid Mirjam Sterk is er 'grote behoefte' aan één orgaan, en Verdonk moet daar 'op aandringen', vóór de CMO-oprichtingsvergadering van zaterdag. ,,Ik zie liefst dat de CGI in het CMO wordt opgenomen. De kleine stromingen horen er ook in.'' Slaagt de minister daar niet in, dan mag ze niet naar de oprichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden