Islam presenteert zich veelzijdig

AMSTERDAM (ANP) - ,,Dit is het gezicht van de islam'', zei woordvoerder Saoed Khadjé zaterdag bij aanvang van het eerste Nationaal Islam Congres in de Amsterdamse Apollohal. ,,Vandaag zullen we zien hoe divers de islam is, met al haar verschillende ideologieën.'' De organisatie spreekt van een 'groot succes' en is van plan het congres elk jaar te organiseren.

In drie congreshallen konden de ongeveer duizend bezoekers van het islamevenement luisteren naar lezingen en workshops van moslimgeleerden uit Quatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Zij spraken over onder meer de sharia (islamitische wetgeving gebaseerd op de Koran), de positie van moslimvrouwen en de invloed van het salafisme.

Op een zogenaamde 'islambazaar' konden bezoekers boeken en kleding kopen. Ook was er halal-voedsel te krijgen en waren er verschillende gebedsruimtes ingericht. Eén hal werd speciaal ingericht als 'Academisch Congres over salafisme'. Moslimgeleerden en deskundigen spraken daar vanaf het middaguur over het salafisme, een wereldwijde orthodoxe beweging binnen de islam.

In de 'salafisme-hal' konden luisteraars een islamitische kwestie voorleggen aan een bevoegde moslimgeleerde om daarover een zogeheten 'fatwa' (religieus oordeel) uit te laten spreken. ,,Maar zover ik heb gehoord, is hier nog niet gefatwa'd,'' aldus een bezoeker. ,,Een fatwa is een richtlijn voor moslims, géén doodvonnis'', verduidelijkte directeur Saoed Khadjé van Dar al'Ilm, het instituut dat het congres organiseerde. Dar al'Ilm nodigde naast tal van Tweede Kamerleden ook nadrukkelijk PVV-leider Geert Wilders uit om in dialoog te gaan met de sprekers, maar die liet weten ,,in geen 100 miljoen jaar'' in te gaan op de uitnodiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden