Islam neemt het over, klinkt het in Utrecht

Pegidabetoging mondt uit in rellen

De eerste vuistslag valt nog voor de eerste spreker opkomt. Vrijwel meteen mondt de demonstratie van de anti-islamitische organisatie Pegida gistermiddag op het Vredenburg in Utrecht uit op een confrontatie met antifascistische tegendemonstranten. Eerder deze week verbood burgemeester Jan van Zanen een mars door de stad, juist omdat hij het risico op dergelijke confrontaties te groot vond.

Tientallen ME-busjes staan langs de zijlijn terwijl politieagenten flyers met 'spelregels' uitdelen aan de Pegida-aanhangers. 'Geen geweld, geen racisme.' Alles wat als wapen kan dienen, ook vlaggestokken, wordt geconfisqueerd.

Naast Nederlanders zijn er ook Duitse leden aanwezig van Pegida, afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Deze beweging begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties tegen de veronderstelde islamisering van Duitsland. Vleminx Gunther, lid van de extreem-rechtse Vlaamse Verdedigings Liga, sympathiseert ook met de beweging. Hij staat in zwart gevechtsuniform bij het podium. "Ik wil niet vechten, maar ben hier gekomen om Nederland een hart onder de riem te steken", zegt de Belg. "Europa islamiseert. De grenzen moeten dicht, maar de politiek luistert niet. In België niet. In Nederland niet. Daarom demonstreren we vandaag."

De middag begint, tegen alle verwachtingen in, rustig. Tegendemonstranten laten zich niet zien als het plein volstroomt. Pas als de eerste spreker, Pegida-oprichter Lutz Bachmann, wordt aangekondigd barst de bom. Tientallen antifascisten rennen de demonstratie in. Veel trek- en duwwerk volgt, totdat de politie tussenbeide komt. Bachmann, inmiddels wel wat gewend, reageert nauwelijks op de opstandelingen en rondt zijn betoog over de gevaren van de islam rustig af.

Als de vijandigheid tussen de kampen toeneemt, werkt de politie de tegendemonstranten het plein af. "Utrecht nazi-vrij!", roept Jarmo Berkhout (23). Hij blijft even staan voor een agent met getrokken wapenstok. Tientallen tegendemonstranten roepen het hem na.

"We zijn hier gekomen om de demonstratie te verstoren. Dat is maar gedeeltelijk gelukt", vertelt Berkhout later. Zijn ogen tranen nog van een eerder geworpen rookgranaat. "Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Maar wij trekken de grens bij racisme. Dat is het enige dat Pegida vandaag komt doen: racisme verspreiden."

Tegen vieren stroomt het Vredenburg leeg. Door de binnenstad echoot steeds zachter: "Utrecht nazi-vrij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden