'ISIS-strijders trekken zich terug uit Iraakse steden'

Soennitische strijders van ISIS in de Iraakse stad Falluja. Volgens ooggetuigen hebben ze zich teruggetrokken. Beeld EPA
Soennitische strijders van ISIS in de Iraakse stad Falluja. Volgens ooggetuigen hebben ze zich teruggetrokken.Beeld EPA

Strijders van de aan het terroristische al-Qaeda verwante groep ISIS (Islamitische Staat in Irak en Sham) hebben zich volgens ooggetuigen vandaag teruggetrokken uit de Iraakse steden Falluja en Ramadi. De terugtrekking volgt op hevige gevechten met stammenstrijders uit de streek aan de rand van Ramadi, circa 100 kilometer ten westen van Bagdad.

De ISIS-strijders zouden zich weer hebben verschanst in de dunbevolkte woestijn. Bewoners van de twee steden berichtten dat een aantal overheidsdiensten weer functioneert. De ISIS terroriseerde de streek al een week. De ISIS hoopt dat uit de chaos in het Midden-Oosten een streng soennitische staat verrijst die al het land omvat tussen Turkije en Egypte en tussen de Middellandse Zee en de grote rivieren van Irak.

Soennitische bolwerken
Falluja en Ramadi zijn soennitische bolwerken in het sinds de val van dictator Saddam Hussein (1937-2006) steeds meer door sjiieten gedomineerde land. Al-Maliki wordt er door soennieten van beschuldigd hen te discrimineren. Een aantal stammen in de westelijke provincie al-Anbar sympathiseert met de ISIS omdat die de sjiitsche 'onderdrukkers' bestrijdt. Maar veel stammen in de regio kiezen voor 'het minste kwaad', en steunen al-Maliki, net zoals ze bijna 10 jaar geleden de Amerikanen steunden in de strijd tegen de voorloper van ISIS: al-Qaeda in Irak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden