'Isis-strijders dreigden ons te vermoorden'

Christenen vluchten massaal naar de Koerdische regio in Noord-Irak. Vier vluchtelingen in Erbil vertellen hun verhaal.

'Isis? Het zijn monsters'

Elias Khidher Daood (62) is een ingenieur uit Mosoel, die in de christelijke wijk van Erbil, Ainkawa, logeert in een kamer die zijn zoon met zijn gezin huurt. Hij zoekt een huis.

Wanneer begon uw vlucht?

"Op 18 juli stapte ik met mijn dochter en haar kinderen in Mosoel in een taxi. Mijn vrouw was al in Karakosh bij onze zoon, die tandarts is. Isis dreigde ons te vermoorden als we ons niet bekeerden. De priesters zeiden dat we moesten vertrekken. Vorige week hoorden we 's nachts in Karakosh granaatvuur. We wisten dat Isis vlakbij was. We waren bang dat ze de vrouwen zouden ontvoeren. 's Middags vertrokken we naar Erbil."

Hoe ziet u Isis?

"Dat zijn de kleinkinderen van de Mongolen, die in de dertiende eeuw Irak veroverden. Het zijn monsters. In Mosoel zeiden ze eerst dat ze ons zouden beschermen, en toen bedreigden ze ons, dwongen ons te vertrekken en plukten ons kaal."

Wat vindt u van het Amerikaanse ingrijpen?

"Het komt te laat. We zijn onze huizen en bezittingen kwijt in Mosoel en Karakosh."

Hoe ziet u de toekomst?

"Ik blijf in Erbil, hier is het veilig. Ik heb geen geld; dat staat op de bank in Mosoel die in handen is van Isis."

undefined

'Waarom grepen de VS niet al eerder in?'

Rafah Abdulmasih (43), is arts uit Karakosh, woont met vier gezinnen in een huis in de christelijke wijk Ainkawa in Erbil.

Waarom bent u vertrokken?

"Woensdagnacht 6 augustus sloeg er dicht bij ons huis een granaat in. Er werd gevochten tussen de Koerden en Isis in een naburig dorp. Twee kinderen en een vrouw kwamen om. We zijn 's ochtends vroeg naar Erbil gereden. Dat was de tweede keer, eind juni waren we hier ook al vanwege gevechten tussen Isis en de Koerden."

Wat weet u over Isis?

"Veel Irakezen hebben zich aan gesloten bij de buitenlandse strijders die in juni kwamen. Ze willen hun geloof opleggen, wie weigert wordt gedood. Ze zijn zeker gehersenspoeld."

Was u blij met het Amerikaanse ingrijpen van dit weekeinde?

"Waarom hebben ze niet vanaf het begin geholpen, in juni, toen Mosoel viel? Waarom lieten ze mensen uit vijf steden vluchten? Mensen zijn voor niets gestorven."

Hoe ziet u de toekomst?

"Ik weet niet of we volgend jaar nog leven. Als we teruggaan zijn we bang voor de mensen om ons heen: de Arabieren uit de buurdorpen die nu onze huizen en winkels plunderen. Als we naar het Westen gaan, verdwijnen de christenen uit Irak."

undefined

'Veiligheid is alleen buiten Irak te vinden'

Rabi Yusif (43), computerdeskundige uit Karakosh, woont met vrouw en dochter met meerdere families in een huis in de wijk Ainkawa in Erbil.

Waarom bent u gevlucht?

"Ik had de tassen al gepakt want er werd gevochten vlakbij de stad. We aarzelden: zullen we eerst de kinderen en ouderen sturen? Toen we hoorden dat er bij een granaatinslag in de stad kinderen waren gedood, zijn we in konvooi naar Erbil gereden. Het was de tweede keer in een maand."

Hoe ziet u Isis?

"Gangsters, een nieuwe versie van Al-Kaida; internationale maffia die in onstabiele landen geld wil verdienen, door roof, afpersing, ontvoering. Ze zijn gedreven door geweld en hebben een islamitische agenda."

Was u blij met de Amerikaanse aanvallen?

"Dit is een deel van de oplossing, het is een spel dat moet doorgaan. De VS doen zaken hier; ze creëren een probleem om het te komen oplossen zodat ze hun kracht kunnen laten zien."

Wat is uw toekomst?

"Daar maak ik me zorgen over. Als we teruggaan naar Karakosh, zullen er problemen zijn. Ik denk aan emigreren, maar er zijn hier te veel mensen afhankelijk van me. Mijn dochter heeft veiligheid nodig en een goede opleiding. Dat kan alleen buiten Irak."

undefined

'Amerikanen doen niets voor ons christenen'

Emad Yacoub (48) leraar technische mechanica uit Bartella, logeert bij zijn zuster in Erbil met achttien mensen in een appartement.

Waarom bent u vertrokken?

"We zijn gebleven terwijl velen al waren vertrokken; de priesters zeiden dat het veilig was. Isis was op twintig kilometer van Bartella, maar die dreiging kennen we al zo lang. Woensdagnacht werd Mosoel gebombardeerd. Toen wilde mijn vrouw weg, vooral voor onze drie kinderen; de jongste is drie maanden."

Hoe ziet u Isis?

"Dat zijn criminelen. Eerst zeggen ze dat ze je beschermen, dan sturen ze je weg en beroven ze je. Ze zijn met vijf auto's in onze stad; daar zijn Arabieren bij uit de omliggende dorpen."

Wat kunnen de Amerikanen tegen ze aanrichten?

"Die doen niets voor ons christenen. Alleen als er een VN-macht komt die ons beschermt, kunnen we terug naar onze huizen. De Koerdische strijders die ons beschermden zijn zomaar vertrokken vorige week, hoe kunnen we die ooit nog vertrouwen?"

Hoe ziet u de toekomst?

"Ik ben teruggekomen uit Groot-Brittannië om het land op te bouwen. Ik kan niet meer terug. Mijn zoon wil arts worden, maar hoe? Zodra het kan gaan we terug naar Bartella om alles te verkopen en te vertrekken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden