Isis ontvoerde en 'hersenspoelt' bijna 200 Koerdische tieners

Een Syrische strijder in de door Isis gecontroleerde plaats Minbej (archief) Beeld AFP
Een Syrische strijder in de door Isis gecontroleerde plaats Minbej (archief)Beeld AFP

Niet alleen de Nigeriaanse islamitische terreurbeweging Boko Haram houdt zich bezig met het ontvoeren van kinderen. Naar nu blijkt heeft de radicaal-islamitische strijdgroep Isis in Syrië eind mei ruim 180 Koerdische jongens ontvoerd. Enkelen van hen wisten te ontsnappen, en hebben nu hun verhaal gedaan tegenover internationale media.

"Als de leerlingen lawaai maakten of onrustig waren, werden ze geslagen met een elektrische kabel", vertelde een jongen genaamd Moestafa tegen Isis-onderzoeker James Harkin, die over de ontvoering publiceerde in de Britse krant The Guardian. "Tien jongens werden elke dag geslagen. Maar de meesten van ons hielden zich rustig, om niet geslagen te worden. Sommigen van de jongens huilden, sommigen werden geel van angst."

De ontvoerde 186 Koerdische jongens - in de leeftijd van 14 tot 16 jaar - maakten deel uit van een grote groep scholieren uit de door Koerden gecontroleerde plaats Ain al-Arab aan de Syrisch-Turkse grens. Ze moesten op 29 mei naar de Syrische stad Aleppo reizen om hun eindexamens te maken, een gevaarlijke reis maar noodzakelijk om hun schooljaar af te ronden.

Isis neemt alleen de jongens mee
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weigert de Syrische overheid om examencentra in te richten in het Koerdische gebied, waardoor zo'n 1500 kinderen noodgedwongen door gevaarlijke gebieden moeten reizen als ze examen willen doen.

Een Al-Kaidalid heeft twee kinderen automatische wapens gegeven, terwijl zij kijken naar een parade van Isis-strijders in de Iraakse stad Mosoel op 23 juni. Beeld AP
Een Al-Kaidalid heeft twee kinderen automatische wapens gegeven, terwijl zij kijken naar een parade van Isis-strijders in de Iraakse stad Mosoel op 23 juni.Beeld AP

Op de terugweg de volgende dag werden ze aangehouden door strijders van Isis (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Die scheidden de jongens van de meisjes en namen alleen de jongens mee naar een koranschool in de door de terreurgroep bezette plaats Minbej. Isis zou de kinderen willen ruilen tegen Isis-strijders die door de Koerden gevangen zijn genomen.

De groep Koerdische jongens zit nu al bijna een maand in de koranschool die door Isis is afgegrendeld van de buitenwereld. Zij worden er gedwongen radicale islamitische theologie, de sharia en de djihad te bestuderen.

"Ze vroegen ons of we ons wel of niet bij de djihadisten wilden voegen, en of we wilden meedoen met Isis. Maar niemand wilde dat", zegt Moestafa, over de strijders van Isis. "Ze lieten ons ook een documentaire uit Irak zien, waarin we zagen hoe mensen werden afgeslacht."

Ontsnapping
Moestafa wist na vier dagen met een paar andere jongens uit het gebouw te ontsnappen. Ze slaagden er in om een leraar af te leiden, over een hek te klimmen en het op een lopen te zetten. Na lang zoeken kregen ze wat geld van iemand in de buurt, waarmee ze bus namen naar een plaats nabij de grens en daar contact konden opnemen met hun ouders.

De ontvoering vertoont overeenkomsten met de ontvoeringen van schoolmeisjes door Boko Haram in Nigeria, hoewel die aanzienlijk meer publiciteit hebben gehad. Deze gewelddadige islamistische beweging gijzelt sinds medio april rond de 200 Nigeriaanse meisjes op een onbekende locatie. De afgelopen weken ontvoerde Boko Haram opnieuw tientallen vrouwen en meisjes.

'We waren allemaal zo bang'
De scholieren in Syrië reisden in een konvooi van ongeveer tien minibusjes, toen ze werden aangehouden. "We waren allemaal zo bang", zei een andere ontsnapte jongen, Mohammed, tegen de Amerikaanse tv-zender CNN. "Op de terugweg waren we heel blij dat we onze examens hadden gedaan en verheugden ons erop weer naar huis te gaan en onze familie weer te zien. We hadden geen idee waarom ze ons aanhielden."

"Mijn vriendjes lagen 's nachts stilletjes te huilen", vertelt Mohammed over hun gevangenschap. "Nu probeer ik hun ouders gerust te stellen door hen te vertellen dat zij blij waren en speelden, maar in werkelijkheid waren we allemaal heel terneergeslagen."

Een vader van een van de Koerdische jongens die nog steeds vast zit zei in een telefonisch interview tegen CNN dat Isis probeert de kinderen in hun macht te krijgen. "Ze proberen ze te hersenspoelen", aldus de vader, een bekende Koerdische leider die anoniem wil blijven uit angst dat de Isis-strijders zijn zoon uit wraak iets aan zullen doen.

Kinderen doelwit
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt de islamitische terreurgroepen in Syrië ervan kinderen tot doelwit te maken. 'Isis en Jabhat al Nusra richten zich op kinderen door hen militaire training te geven in een schoolomgeving of via bredere onderwijsprogramma's die door deze organisaties zijn opgezet', schrijft HRW in een deze week verschenen rapport.

'Voormalige rekruten beschreven hoe leiders de kinderen bijzonder moeilijke of gevaarlijke taken opdroegen en hen aanmoedigden om vrijwilliger te worden voor zelfmoordaanslagen', aldus het rapport.

De vader zei tegen CNN zich grote zorgen te maken over zijn zoon en de andere jongens. "We zijn erg bezorgd over hoe hen dit psychisch zal treffen", zegt hij. "Deze kinderen hebben niets te maken met de politieke crisis. Ze wilden alleen examen doen. Ze dragen geen enkele schuld aan de situatie."

Een Nigeriaanse voetbalsupporter protesteert op het WK in Brazilië tegen de terreurorganisatie Boko Haram. 'Breng onze meisjes terug', staat op het spandoek, een hashtag op Twitter. Beeld epa
Een Nigeriaanse voetbalsupporter protesteert op het WK in Brazilië tegen de terreurorganisatie Boko Haram. 'Breng onze meisjes terug', staat op het spandoek, een hashtag op Twitter.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden