ISIS nadert Bagdad in een spoor van geweld

Een uitgebrand legervoertuig in Mosul, na de hevige gevechten tussen het Iraakse leger en ISIS. Beeld ap
Een uitgebrand legervoertuig in Mosul, na de hevige gevechten tussen het Iraakse leger en ISIS.Beeld ap

Bij hevige gevechten tussen extremisten en het regeringsleger zijn donderdag ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen doden gevallen. Volgens Iraakse media vonden de gevechten in Baquba plaats, ongeveer 60 kilometer van Bagdad. Het leger heeft daar een front opgebouwd en zou de extremisten van de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) hebben teruggedrongen met hulp van plaatselijke stammen. Bij de gevechten zouden zeker 50 mensen zijn omgekomen.

De Iraakse ambassadeur in Frankrijk heeft de Veiligheidsraad van de VN opgeroepen extra militaire hulp te leveren, inclusief luchtsteun en drones. De raad komt vandaag in New York bijeen.

Geen noodtoestand
Het Iraakse parlement heeft premier Nouri al-Maliki geen toestemming gegeven de noodtoestand in het hele land af te kondigen, slechts 120 van de benodigde 163 parlementariërs waren gekomen. Daarmee waren er niet genoeg parlementsleden aanwezig voor een geldige stemming. De meeste soennitische en Koerdische parlementariërs hadden de stemming geboycot. Die willen geen noodtoestand, want daarmee krijgt de sjiitische Maliki meer macht. Het parlement stemt op een later moment nog eens.

Al-Maliki wilde vooral meer macht in de provincie Nineveh, de regio waar ISIS de macht heeft overgenomen. Het offensief van ISIS baart inmiddels veel landen grote zorgen. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie en de Arabische Liga zeiden te hopen dat Irak de opmars weet te stoppen. De NAVO kwam gisteren in een spoedzitting bijeen.

'Overheid Irak nog de baas over raffinaderij'
De grootste olieraffinaderij van Irak in de stad Baiji is nog steeds in handen van de regering, ook al hebben soennitische extremisten Baiji gisteren ingenomen. Dat zei de Iraakse olieminister vandaag op de OPEC-bijeenkomst in Wenen. Volgens de minister voert Irak geen extra brandstof in en zijn er voldoende voorraden benzine en diesel.

'Deel ontvoerde Turkenweer vrij'
31 van de 80 Turken die in Irak werden ontvoerd door de extremisten, zijn inmiddels weer vrijgelaten meldde de Turkse media. 49 Turken worden nog vastgehouden nadat ze werden meegenomen uit het Turkse consulaat in Mosul.

De chauffeurs werden dinsdag in Mosul meegenomen door de militanten. Ze brachten met hun vrachtwagens diesel naar een energiecentrale. Mosul is sinds begin deze week in handen van de strijders van ISIS. De extremisten bestormden woensdag het Turkse consulaat in Mosul. Ze namen 49 Turken mee naar een basis, onder wie de consul-generaal en enkele kinderen. Turkije heeft wraak gezworen, mocht hun iets overkomen.

De Turkse autoriteiten konden de vrijlating van de chauffeurs niet bevestigen. Een regeringsofficial meldde dat er sinds woensdag met de extremisten wordt onderhandeld en dat die onderhandelingen nog aan de gang zijn.

ISIS of ISIL?

ISIS is de naam waaronder de extremisten bekend staan die nu een golf van geweld veroorzaken in het noorden van Irak. De naam staat voor Islamitische Staat van Irak en Syrië. Maar eigenlijk dekt die naam de lading niet volledig, de extremisten hebben een islamitische staat zonder grenzen voor ogen. Daarom is de groep ook wel bekend onder de afkorting ISIL, Islamitische Staat van Irak en de Levant.

Tot nu toe opereerde de groep vooral in Syrië. Daar krijgt ze echter steeds meer tegenstand van andere verzetsgroepen en van het Syrische regeringsleger. De aandacht is daarom verlegd naar Irak. Isis wil een islamitisch kalifaat stichten, gebaseerd op de samenleving ten tijde van de profeet Mohammed. De strijders hebben al maanden voet aan de grond in het soennitische Falloedja, maar dat lukt niet in het naburige Ramadi. Daar wordt nog steeds gevochten en Isis gebruikt bomaanslagen en ontvoeringen om burgers tot vertrek te dwingen - een lege stad is makkelijker te beheersen. De opzet om op te rukken naar Bagdad faalde tot nu toe, maar nu Mosoel binnen is, proberen de extremisten het via Tikrit opnieuw.

Geografisch
De Levant is een historisch-geografische term voor een gedeelte van West-Azië. Het beslaat het gedeelte direct ten oosten van de Middellandse Zee. De streek wordt begrensd door de Taurus in het noorden, de Syrische Woestijn en de noordelijke Grote Arabische Woestijn in het oosten. De Sinaï wordt soms tot de Levant gerekend, maar vormt in het algemeen de streek ten zuiden ervan. Soms wordt de streek Cilicië in Turkije ook tot de Levant gerekend.
Het gebied beslaat geheel of gedeeltelijk het tegenwoordige Israël, Jordanië, Libanon, Turkije, de Palestijnse Gebieden en Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden