Isis drijft christenen in het nauw
Behalve de sjiieten zijn ook christenen niet langer veilig voor de bloeddorst van terreurgroep Isis. In Mosoel hebben gewapende strijders zondag een kerk bestormd en twee priesters en een non ontvoerd. Volgens persbureau Iraq Press was de aanval gericht op een Syrisch-Orthodoxe kerk in de Noord-Iraakse stad.
De gifbeker van Isis is voorlopig nog niet leeg. In de opmars naar een eigen Islamitische staat veroverden strijders de afgelopen weken grote delen van Irak en Syrië. De soennitische terreurgroep heeft tot nu toe vooral de sjiieten belaagd, maar ook de christenen moeten het nu ontgelden. Volgens ooggetuigen zijn gewapende strijders zondag de kerk in Mosoel binnen-gevallen en hebben vanuit daar drie geestelijken meegenomen naar een onbekende bestemming, meldt Iraq Press.
Het is niet de eerste keer dat de christelijke minderheid in Irak in het nauw wordt gedreven. Na de val van de Iraakse dictator Saddam Hoessein in 2003 ontvluchtten ze hun land ook al in groten getale. Onder het bewind van Hoessein was het voor christenen relatief veilig zolang ze zich niet met de politiek bemoeiden, maar sinds de inval van de Verenigde Staten in 2003 is de situatie enorm verslechterd. Islamitische groeperingen voeren openlijk strijd tegen de aanwezigheid van christenen in Irak, en de regering slaagt er nauwelijks in hen te beschermen.
Door het toenemende geweld zijn sindsdien talloze christelijke families op de vlucht geslagen naar het buitenland. Degenen die wel in Irak bleven vluchtten vooral naar het relatief veilige noorden. Daar ligt ook de stad Mosoel en de vlakte van Ninevé, een gebied dat bewoond wordt door religieuze en etnische minderheden. Van de oorspronkelijke 1,5 miljoen wonen er inmiddels nog maar 300.000 christenen in het door geweld geteisterde Irak. En dat aantal wordt met de dag kleiner.
Volgens de Turkse onderzoeksjournalist Erkin Metin zou de val van de stad Mosoel, die op 10 juni in handen kwam van Isis, wel eens het einde van het christendom in Irak kunnen betekenen. Hij was eind april op uitnodiging van de Aramese Beweging voor Mensenrechten in Nederland en werd toen ook ontvangen door de Tweede Kamer. De situatie van de christenen in Mosoel, de bakermat van het Aramese christendom, verdient volgens Metin meer aandacht van Westerse leiders.
Met allerlei sancties en pesterijen probeert Isis de christenen hun wil op te leggen. Zo moeten ze een speciale belasting betalen, de kerk is op slot en de vrouwen moeten bedekkende kleding dragen. Aanpassen of vertrekken zijn de enige opties. De afgelopen weken zijn veel christenen daarom halsoverkop de stad ontvlucht, voornamelijk richting Koerdistan.
undefined