Isis doodt meer dan 500 yezidi's

Duizenden yezidi's zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van Isis. Beeld getty
Duizenden yezidi's zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van Isis.Beeld getty

De islamitische terreurbeweging Isis heeft meer dan 500 yezidi's gedood tijdens een offensief in het noorden van Irak. Hun lichamen liggen verspreid over meerdere massagraven, zei de Iraakse minister van Mensenrechten vandaag tegen persbureau Reuters. Volgens Iraakse autoriteiten zouden er vrouwen en kinderen levend begraven zijn en hebben de terroristen ongeveer 300 vrouwen ontvoerd als slaven.

Voor 300 yezidi's verstreek vandaag een ultimatum. De islamitische extremisten hadden hen voor de keus gesteld: zich bekeren tot de islam, een torenhoge belasting betalen of sterven. De meeste yezidi's hebben de dag des oordeels niet afgewacht en zijn halsoverkop de bergen ingevlucht, waar zij al dagen als ratten in de val zitten, omsingeld door rebellen.

De strijders van Isis maken zich schuldig aan onthoofdingen, stenigingen, verkrachtingen en andere vormen van marteling. Iedereen die er een andere interpretatie van de soennitische islam op nahoudt wacht een gewelddadige dood. Via Twitter hebben de rebellen dreigberichten aan Amerika en diens bondgenoten geplaatst, met gruwelijke foto's van militairen die tijdens eerdere gevechten in Irak gesneuveld zijn.

'Kwaadaardige gruweldaad'
De yezidi's zijn een Koerdisch sprekende religieuze minderheid in Irak. Hun volksreligie combineert elementen uit het christendom, de islam en heidense geloven. Ze hebben een eigen scheppingsverhaal en geloven in één god, vertegenwoordigd door zeven engelen. De belangrijkste van de zeven is naar aarde gekomen en heeft de gedaante aangenomen van een pauw. Door hun geïsoleerde bestaan, afwijkende geloof en rituelen zien veel moslims en christenen hen als duivelaanbidders.

De Iraakse minister van Mensenrechten, Mohammed Shia al-Soedani, noemde de executie van de yezidi's een 'kwaadaardige gruweldaad'. Volgens de minister kan de massamoord de druk op het Westen verhogen om in te grijpen. Amerika heeft de afgelopen dagen al een aantal luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen van Isis. "De internationale gemeenschap moet inzien dat de terreur van Isis niet ophoudt binnen Irak", zei Soedani. "Het geweld kan zich uitbreiden als er geen dringende maatregelen worden genomen om Isis aan banden te leggen."

Internationale actie
De Franse minister Laurent Fabius van buitenlandse zaken is vandaag aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad voor overleg met de lokale autoriteiten, de Franse gemeenschap in het gebied en de vervolgde christelijke en yezidische minderheden. Frankrijk en Groot-Brittannië sturen hulpgoederen naar Irak en helpen vluchtelingen met tenten, voedsel en water.

De Franse president François Hollande sprak gisteren zijn steun uit voor de Amerikaanse luchtaanvallen op posities van Isis. Net als de Verenigde Staten, benadrukt Frankrijk dat Irak een regering moet vormen van nationale eenheid, waarin alle Iraakse burgers zich vertegenwoordigd voelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden