'Isis brengt geen terreur maar verzet'

Haags gemeenteraadslid Abdoe Khoulani spreekt sympathie uit voor djihadisten

De sympathie voor de extreem-djihadistische beweging 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) die in Irak en Syrië op een gewelddadige manier tegen het sjiitische regime strijdt, beperkt zich in Nederland niet alleen tot jonge radicale moslims. Gisteren heeft ook fractievoorzitter Abdoe Khoulani van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid (PvdE, 1 zetel in de Haagse gemeenteraad) zich uitgesproken voor Isis.

Zijn partijgenoot, bekeerde moslim en ex-PVV'er Arnoud van Doorn deelde een Facebookbericht van Khoulani waarin hij het volgende schrijft: 'Welkom in de hypocriete wereld waarin tokkies op fora mogen roepen dat moslims dood mogen gaan, omdat ze een pro-Isis-demonstratie willen houden bij de Iraakse ambassade en waar de ChristenKruisvaardersUnie vragen over heeft gesteld in de Tweede Kamer. Maar, oh wee als je de waarheid wilt verkondigen. Hoe dan ook....leve Isis en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken'. De demonstratie waar hij over rept zou vandaag plaatshebben bij de Iraakse ambassade in Den Haag, maar is eergisteren door de organisatoren afgeblazen.

PvdE-leider Khoulani zegt in een reactie dat zijn bericht moet worden gezien als een 'oproep tot rechtvaardigheid'. Isis is volgens hem geen terreurgroep maar een 'verzetsorganisatie'. "Soms is geweld echt noodzakelijk. Iraakse soennieten zijn jarenlang vervolgd. Wat dat betreft mag je me Isis-sympathisant noemen."

Volgens Khoulani is het een 'onjuist gerucht' dat Isis op grote schaal standrechtelijke executies uitvoert. "In een oorlog zullen er altijd mensen zijn die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden. Die executies zijn echt maar een paar keer voorgekomen."

Minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) liet gisteren de Tweede Kamer weten dat het sympathiseren met een terroristische organisatie niet strafbaar is, maar het deelnemen aan zo'n organisatie wel.

Ondertussen houden de jonge radicale moslims de gemoederen ook nog steeds bezig. Eindhovenaar, jongerenwerker, CDA'er en moslim Ibrahim Wijbenga heeft deze week aangifte gedaan van doodsbedreigingen, haatzaaien en opruiing tegen drie radicaal-islamitische jongeren die betrokken zijn bij de websites 'De Ware Religie' en 'Shaam al-Ghareeba': Abou Moussa, Dennis H. alias Abdelkarim H. en Abu Suhayb. Wijbenga wordt door hen op Facebook murtad genoemd. Dat betekent letterlijk in het Arabisch 'afvallige', maar kan worden opgevat als een extreme vorm daarvan: "Een murtad is een afvallige die zelfs als hij berouw toont en wil terugkeren naar de islam de doodstraf verdient", legt Wijbenga uit.

De jongerenimam Yassin Elforkani die nu nog in het buitenland is, overweegt ook aangifte te doen tegen Abou Moussa, die in werkelijkheid Azeddine C. heet. Op Twitter zegt C. over Elforkani: 'Als Dawlah (Isis) tegen de grenzen van Nederland aan bonkt, ben ik de eerste die Forkani aangeeft bij sjeik Abu Waheeb'. Abu Waheeb is de jonge en zeer gewelddadige commandant van Isis in Syrië en Irak. Op het internet komt hij openlijk en herkenbaar in beeld als leider van aanvallen op sjiieten en militairen van Assad. Ook executeert hij sjiieten voor de camera.

Wijbenga en Elforkani worden uitgescholden, omdat zij kritisch zijn richting radicale moslims. Wijbenga schreef onlangs in een opiniestuk in het Parool dat in Nederland de 'gangsterdjihadisten' in opkomst zijn. Hij legt in dat stuk ook de link tussen djihadistische jongeren, criminelen en criminaliteit.

Tegen C. lopen al sinds vorig jaar meer onderzoeken van politie en justitie. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden hem ook in de gaten. Ouders van djihadisten die naar Syrië zijn gegaan hebben vorig jaar aangifte van ronselen voor de gewapende strijd tegen hem gedaan. Ook zou hij meer mensen hebben bedreigd of geïntimideerd.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, heeft het bedrijf dat de website 'De Ware Religie' heeft geregistreerd, erop gewezen dat dit medium haat zaait, djihadistisch gedachtengoed verheerlijkt en Isis steunt. Hij noemt dat 'onacceptabel'.

Ondertussen zijn er onbevestigde berichten dat er nog een Nederlandse djihadist in Syrië is omgekomen. De Nederlandse Libiër zou zich Abu Osama al-Holandi al-Maghrebi noemen en was strijder van Isis. Op Twitter is een foto van zijn bebloede gezicht verspreid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden