Isim ontvangt half miljoen voor onderzoek jeugdcultuur

Het Internationaal instituut voor studie naar de islam in de moderne wereld (Isim) en de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoek doen naar de mate waarin westerse muziek en mode van invloed zijn op de jeugdcultuur van moslims in Nederland.

Het instituut heeft daarvoor een half miljoen euro subsidie gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Volgens Annelies Moors, onderzoeksleider en hoogleraar sociaal-wetenschappelijke studie van de hedendaagse islam aan de Universiteit van Amsterdam, wordt vooral gekeken naar de manier waarop de westerse en islamitische culturele uitingen elkaar verbinden en aanvullen.

Moors bespeurt dat vaak wordt gedacht dat onder zeer gelovige moslimjongeren geen plaats is voor ’populaire cultuur’. Maar de jongerenculturen die de laatste jaren ontstaan, bewijzen het tegendeel.

„Neem bijvoorbeeld het Rotterdamse Milaad-festival dat dit jaar op 7 april wordt gehouden. Hierop wordt de geboortedag van de profeet Mohammed herdacht, met comedy, lezingen en muziek. Religie en cultuur komen hier samen. Maar je ziet ook dat Nederlandse moslima’s een hoofddoek dragen en tegelijk westers gekleed gaan.”

Juist dit soort beïnvloedingen moet het onderzoek aan het licht brengen, zegt Moors. „Wat voor soort trends zijn er nu gaande in muziek en mode waarin westerse moslims geïnteresseerd zijn, maar ook: hoe brengen ze dat met hun islamitische overtuiging in verband?”

Het onderzoek, dat drie en een half jaar duurt, beperkt zich niet alleen tot Nederland. De onderzoekers gaan ook naar Engeland, Frankrijk, Duitsland en Turkije. Moors: „Het gaat ons ook om een internationale vergelijking: is er verschil tussen de ontwikkeling van de jeugdcultuur van Franse moslims, en die van hun geloofsgenoten in Engeland of Nederland?

Met de resultaten kunnen straks niet alleen wetenschappers aan de slag. Moors: „Culturele instellingen kunnen ook gerichtere tentoonstellingen of muziekoptredens aanbieden die passen in de belevingswereld van de jongeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden