Isabella gaat polderen in Caribisch gebied

INTERVIEW | Oud-wethouder van Utrecht wordt rechterhand van minister Plasterk op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

Dit is een kans uit duizenden, dacht Gilbert Isabella toen hij de vacature voor de nieuwe rijksvertegenwoordiger in het Caribisch gebied zag. Hij krijgt de baan, zo werd vrijdag bekend. Op 1 september gaat de oud-wethouder van Utrecht er aan de slag.

Een bestuurlijk wespennest, walhalla voor fraudeurs of boevenkolonie. Zo worden de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) soms genoemd. "Ik bagatelliseer niets, maar hier in Nederland gaat ook weleens iets fout", zegt de PvdA'er. "Op die kleine eilanden komt echter alles meteen onder een vergrootglas te liggen. Ik hoop ertoe bij te dragen dat het imago van onze Caribische eilanden in Nederland beter wordt. De natuur van Saba is prachtig, het is een parel van een eiland. En het zou fijn zijn als er wat meer oog komt voor de economische ontwikkelingen van Bonaire, een eiland met potentie."

Hier spreekt niet de nieuwe medewerker van de plaatselijke VVV, maar de aanstaande BES-vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Isabella (53) lost waarnemend rijksvertegenwoordiger Julian Woodley af als de rechterhand van minister Plasterk in Caribisch Nederland. Woodley volgde in mei Wilbert Stolte op. Stolte nam ontslag na aanhoudende berichten over twijfels over zijn integriteit en verhalen dat hij slecht functioneerde en met alles en iedereen ruziede.

Een baan met een smetje? "Is dit een poging de feestvreugde over deze prachtbaan te verpesten?", zo antwoordt Isabella lachend. "Er is wat gedoe geweest, maar ik vind het niet gepast daarover te oordelen. Als wethouder kreeg ik ook wel eens kritiek. Zo gaat dat soms", aldus Isabella die zijn plek in de Utrechtse gemeenteraad opgeeft.

Isabella werd op Curaçao geboren. Bij de gemeente Dordrecht was hij eerder projectleider Antillianenbeleid. In zijn nieuwe functie ziet hij zichzelf vooral als bruggenbouwer, als een verbindingsofficier tussen Nederland en de drie eilanden, zogeheten openbare lichamen, een soort gemeenten met eilandraden.

Hij gaat van dichtbij peilen hoe wetten en regels die in Den Haag zijn bedacht, duizenden kilometers verderop landen. "Soms vraagt dat wat lokale aanpassingen. Noem het polderen, al klinkt dat wat raar in de Cariben. Daar moeten we misschien toch maar een ander woord voor zoeken. Ik ben in ieder geval van plan om daar zo vaak mogelijk op straat te gaan kijken wat die Haagse wetten voor gevolgen hebben voor de mensen. Samen met de verantwoordelijke lokale bestuurders. En verder net als ik vroeger in Utrecht deed: op het fietsje de wijk in. Weten wat er speelt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden