null

Syriëgangers

IS-vrouwen stappen naar de Hoge Raad om terugkeer naar Nederland af te dwingen

Beeld

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland. Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD.

De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

"In uitzonderlijke gevallen kan het heel snel gaan. We spannen een kort geding aan omdat het buitengewoon dringend is." Seebregts waarschuwt voor de komst van de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. "Kinderen dreigen gefolterd te worden en er is erg veel geweld van de zijde van andere vrouwen in het kamp. En de winter komt eraan; vorige winter zijn er veel kinderen gestorven."

De rechtbank bepaalde in november dat de Staat binnen twee weken al het nodige moest doen om in ieder geval de kinderen te repatriëren. Voor de kinderen bestaat die verplichting niet. De Staat ging in hoger beroep en kreeg gelijk. Het hof bepaalde dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten.

Lees ook:
Yezidi Wahhab Hassoo: ‘Het systeem hier is te lief voor IS-vrouwen en hun kinderen’

Vooralsnog hoeft het kabinet Nederlandse vrouwen die zich bij IS aansloten en hun kinderen niet terug te halen. Maar het is niet uitgesloten dat ze alsnog terugkeren. De Amsterdamse yezidi Wahhab Hassoo (24) deelt zijn zorgen.

Koerdische minister: het is een grote fout dat Nederland de kinderen van IS-vrouwen niet ophaalt

Juist als de kinderen in Syrië blijven, zullen ze op termijn een bedreiging voor Nederland gaan vormen, zegt de Koerdische minister van buitenlandse zaken. De kinderen zullen in de kampen opgroeien in een IS-achtige sfeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden